« kalbos kultūra | Main | creedthoughts »

libido kriminalizacija kine

Šį kartą labai siauras klausimas: "Libido kriminalizacija kine"

Gerą įspudį paliko Slavojaus Žižeko The Pervert's Guide to Cinema, ten nemažai kalbama apie individualius aistrų slopinimo būdus, kuriuos vaizduoja kinas. Kadangi tema seną kaip pasaulis, galima nebent bandyti įvardinti populiariausias sublimacijos metodikas nuo mitologinio mąstymo iki Froido, nuo agapės iki totalitarinių ideologijų ir po jų, tačiau tikslas yra kitoks.

Netgi žiauriausiais Tarybų Sąjūngos laikais valstybės skverbimasis į asmeninį žmonių gyvenimą nebuvo toks stiprus, kad įsivyrautų nuosekli "pagalvės kontrolė".
Valstybinė propaganda suformulavo įžymų posakį "В нашей стране секса нет",
o nesantuokiniai santykiai buvo smerktini ir itin pavojingi, tačiau šeima kaip elementari visuomenės ląstelė bent jau šioje srityje buvo pakenčiamai saugi.
Aišku, baimė, kad ir ši sritis gali tapti kontroliuojama, egzistavo, todėl totalitarizmo prisibijantys autoriai parašė kelis distopinius romanus ir pastatė kelis sci-fi filmus, kur ši baimė kartu su kitomis virto tikrove - lytinis potraukis tapo nusikaltimu, o turintys dar ir humoro jausmą - parodė kaip šis potraukis ir su juo susijusios procedūros galėtų transformuotis.

Šiuo momentu galiu prisiminti tik keletą matytų:

1984 (labai vykusi ekranizacija)

THX 1138 (kiek nuobodu, ne Žvaigždžių Karai - "For more enjoyment and greater efficiency, consumption is being standardized. We are sorry...")

Seksmisja (nuostabi lenkų komedija apie "naujasias amazones" ir atšaldytus vyrukus)

Sleeper (apie atšaldytą Woody Alleną. Verkiau iš juoko, nebūtų gėda parodyti Chaplinui.)

Demolition Man (Nejuokingas, kadangi Stallone ir be filmo atrodo "atšaldytas", tačiau tikrai ne pats blogiausias filmas su juo.)

Gal prisimenate dar?

Comments

o man 1984 pasirode labai blogai perteiktas, net nzn

xdirtx: Clockwork Orange irgi nelabai gerai perteiktas - nera happy-endo Kubriko pabaigoje, bet filmas yra labai stiprus.

Nors galbut senokai skaiciau 1984, todel laukiau slaptu pasimatymu, naujausio Newspeak leidimo, kambario 101, ziurkes, atsizadejimo... ir sulaukiau!

http://www.imdb.com/title/tt0238380/plotsummary - equilibriumas, nors nemačiau aš jo tiesą sakant.