September 05, 2005

Amerikos anarchistai apie Naujojo Orleano potvynį

perskaičiau čia apie tai ir tik tada visuo tuo pasidomėjau ir kažką normaliai sužinojau. norėjau parašyt komentarą, bet sake 'You must define a Comment Pending template.', nesuprantu kas tai yra, tad neparašiau, tačiau komentaras buvo nedidelis ir nereikšmingas, kazkas stiliaus 'ką daryti? tai ką valdžia ir daro, matyt. tik kad kiek anksčiau gal reikėjo pradėt. kas kaltas? išsiplėtus galima labai ilgai ginčiuotis. tik ar verta?', tada dar radau tekstą čia (rusiškai vieno ten buvusio vyruko žodžiai - nžn ant kiek tiesa (o kas žino?), bet skamba gana įtikinamai), tada per dirty radau susijusi palyginima cia ('looting' vs. 'taking'), tada radau tekstą apie tai Tupikino bloge. isverciau.


pietų jav valstijų anarchistų pareiškimas apie meksikos įlankos pakrantės katastrofą

valstybė paliko ant žūties ribos 100 tūkstančių žmonių, tačiau visur paprasti žmonės atveria savo širdis ir namus. apie 20 tūkstančių žmonių palikta be pagalbos laikinojo apsistojimo centre, Naujajame Orleane. tuo metu Nacionalinė Gvardija, apsiginklavusi automatais ir užsidėjusi savo šarvus, neleidžia žmonėms imti reikalingą maistą ten, kur jis vis tiek greitai supus, ir vadina visą tai 'miesto karu'.

esant kapitalizmui natūralių 'gamtos katastrofų' nebūna. siaubingus ir neišvengiamus įvykius pasunkina valdančiosios klasės veiksmai. pavyzdžiui, galime prisiminti 19 amžiaus badą airijoje ar 20 amžiaus somali badą, kai maistas buvo išvežtas tokių imperialistinių valstybių, kaip didžioji britanija ir jav, o ne naudotas išdalinti gyventojams. neseniai gaityje po uragano buvusi katastrofa įvyko po to, kai jav pakeitė demokratinę vyriausybę karine hunta, kuri buvo neįgali suteikti pagalbos gyventojams. cunamio pasekmės buvo tokios didelės taip pat ir dėl ilgamečio TVF ir PB valdymo, lėmusio šio krašto smarkų atsilikimą.

kuo būtent pasižymėjo valdančioji klasė per katastrofą? puikiai žinodami, kad uraganų sezonas bus siaubingas, jie nusprendė išleisti 79 milijonus dolerių, skirtus apsauginių dambų ir sistemų remontui, irako aklavietėje. toliau, nepaisant to, kad buvo žinoma, jog uraganas bus mažiausiai 4-os kategorijos, o dambos gali atlaikyti tik 3-iąją, artėjant štormuI nebuvo skirta jokių lėšų Naujojo Orleano ir aplinkinių rajonų gyventojų evakuacijai.

ir turtingi politikai vis dar turi įžulumo pareikšti, kad darbininkų klasės atstovai esą patys kalti, kadangi nusprendė likti mieste! ir kaip jau buvo minėta, pagrindinis prioritetas buvo suteiktas Nacionalinei Gvardijai, šaudančiai į žmones, kurie tiesiog bando surasti maistą. tai pasirodė svarbiau nei parūpinti pagalbą 20 tūkstančių žmonių, kurie mirs, jei nieko nebus padaryta (nekalbant jau apie priemiesčiuose likusius žmones).

politikai ir toliau meluoja, tačiau tai beviltiški bandymai išgelbėti karjerą. tampa vis aiškiau, kad jiems nusispjaut ant žmonių, kuriuos jie paliko, gyvybių. tuo metu, tūkstančiai žmonių atsidarė savo namus likusiems be pastogės ir tai yra įspūdingas solidarumo ir užuojautos gestas. valstybė skelbia, kad jos galimybė padėti žmonėms esant sunkiems laikams pateisina jos egzistavimą. tačiau praktika eilinį kartą įrodė, kad kapitalizmo logika trukdo valstybei suteikti kokios nors formos pagalbą. paprastų žmonių tarpusavio pagalba - dar vienas įrodymas anarchistų naudai: žmonės iš tikrųjų gali sukurti neprievartinę visuomenę, grindžiamą 'iš kiekvieno - pagal gabumus, kiekvienas - pagal poreikius' principu. mes tikimės, kad vieną dieną ši visuomenė taps realybe, tačiau dabar mes išreiškiame solidarumą su visais, ką paliko valstybė.

ir tikėdamiesi, kad kiti mus palaikys, mes reikalaujame:
- vyriausybė privalo suteikti visus būtinus resursus, kaip antai judėjimo priemonių ir apsaugos, kad išgelbėtų žmones nuo bado, ir patvirtinti, kad visiems bus parūpinta pastogė iki tos akimirkos, kai bus įmanoma grįžti namo arba judėti toliau.

- nedelsiant sustabdyti Nacionalinės Gvardijos ir policijos išpuolius pries tuos, kas ieško maisto.

- nedelsiant evakuojant suteikti žmonėms VISĄ būtiniausią pagalbą (vanduo, maistas, drabužiai ir t.t.)

- visi politikai,dėl kurių neatsakingumo nebuvo suremontuotos dambos, nebuvo koordinuojami tuo metu dar galimos evakuacijos veiskmai, ir kurie atsako už Nacionalinės Gvardijos ir policijos išpuolius prieš žmones, 'vagančius' reikalingus išgyventi maistą ir daiktus, privalo atsistatydinti ir atsakyti už savo veiksmus.

- paskelbti amnistiją visiems sulaikytiems už maisto ir būtiniausių daiktų 'vagystes'.

- sustabdyti naftos kainų manipuliacijas, kurios negatyviai veikia darbininkų klasės gyvenimą visoje šalyje; jeigu būtina, nustatant fiksuotą kainą.

- materialinė pagalba visiems, kad nuspręs perstatyti savo namus, kurie buvo apgadinti atba sunaikinti per kapitalistinių politikų neatsakingumą.

išreiškiame solidarumą su visomis meksikos įlankos pakrantėje įvykusios katastrofos aukomis!

taip pat reiškiame solidarumą su viso pasaulio gyventojais, kurie vis dar tebėra apgailėtinoje padėtyje praėjus keliems mėnesiams po cunamio!

reiškiame solidarumą su visais, kas neteko savo šeimų arba atsidūrė pabėgelių stovyklose per katastrofas, kurias savo politika dar pasunkina valdančioji klasė, ir per karus, kuriuos jie sukelia!

The Capital Terminus Collective (Atlanta, džordžijos valstija, jav)

savo parašą po pareiškimų padėjusių sąrašas ---> http://www.anarkismo.net


anglų-rusų vertėjo Pašos pastabos:
nenorėdamas pamažinti konkrečių politikų kaltės, norėčiau pastebėti, kad žmonių kančios yra apskritai kapitalistinės sistemos pasekmė, nepriklausomai nuo to, kas yra valdžioje. kraštutinės hierarchinės sistemos sugeba vykdyti tokias užduotis, kaip karai su kitais autoritariniu režimais, tačiau katastrofos atveju jos visiškai praranda savo sugebėjimą veikti. net vienintelė supervalstybė - jav - sugebėjo suteikti juntamą pagalbą savo Naujojo Orleano piliečiams tik 5-ą dieną po uragano. pirmoji būtina pagalba visada atsiranda 'iš apačios', iš paprastų žmonių; kiekviena tokio mąsto katastrofa įrodo, kad tik žmonių saviorganizacija sugeba veikti nedelsiant.

ir kuo mažiau visuomenėje yra saviorganizacijos ir tarpusavio pagalbos, tuo blogiau žmonėms katastrofos sąlygoms esant. dažniausiai, naujienose apie katastrofas galima rasti nustebusių žurnalistų pranešimus apie vietinių žmonių tvirtumą, drąsą ir solidarumą, tačiau jav atveju mes pirmiausia girdime apie žmonių, žudančių vienas kitą dėl maisto ir vandens, prievartos aktus. sprendžiant pagal alternatyvius informacijos šaltinius, jav žiniasklaida padidina prievartos aktų skaičių ir lygį, kad kažkaip pateisintų 'privačios nuosavybės ginimo' kampaniją, kurią vykdo Nacionalinė Gvardija. tačiau vagystės iš tikrųjų vyksta, nes sistema nepaliko žmonėms kitų galimybių. nebuvo ir jokių apačios struktūrų, kurios galėtų pasiimti likusius maisto produktus ir vandenį ir tolygiai padalinti juos gyventojams. jav žmonės buvo priversti pasikliauti valstybe, kuri niekada nebus įgali padėti kritiniais visuomenės gyvenimo momentais. koks aukštas bebūtų pragyvenimo lygis, kapitalizmas ir valstybė visada - mirtinai pavojingi.


mano 'prisipisi':
is tikruju atrodytu tekstas kaip tekstas. nei geras per daug, nei blogas. toks tipinis 'kaip visada', 'oficialus anarchistinis'. blogąja prasme. aš norėčiau išgirsti kažką konkretaus ir esamo, o čia man vėl duoda standartinį 'na, mes gi turim kažkaip sureaguot' tekstą. o dar kai kurie momentai (kuriuos minėjau/kritikavau rusiškai čia) suteikia neskanaus politinio piariuko prieskonio - 'įvyko bėda? parašykim tekstelį tą progą! kur čia mūsų solidarumas mėtos...'. nžn., gal aš pavargęs ir noriu miego, gal šis pareiškimas iš tikrųjų 'ne iki galo' - bet kuriuo atveju, vertėjo į rusų Pašos pastabos patiko labiau.

p.s. kaip bebūtų, užuojauta nukentėjusiems žmonėms, pagarba tarpusavy susikooperavusiems žmonėms ir neapykanta bei pasišlykštėjimas mafijai/mentams/nacionalinei gvardijai/valdziai.

Posted by xdirtx at September 5, 2005 12:18 AM
Comments

labai geras komentaras. tikrai pareiškime daug pritempinėjimų ir "štai mes ir vėl teisūs" požiūrio.net suerzino.
bet tekstuką skaičiau pusvalandį - negerai, reik tobulinti rusų skaitymo įgūdžius.

Posted by: aš at September 5, 2005 08:33 PM

ai, žinai, tokiems kartais norisi spirti į gerklę.
kuo šiti visi vymčiojimai skiriasi nuo visų kitų, kurie buvo prieš šimtą metų? ir ne tik tas, kad šiti anarchistai apsidairytų kokiam laike gyvena, bet ir tas, kad anarchoretorika jau užšalo. vemiam ir vemiam, kaskart. irako karas, 9/11, katarina... teisingai sakai, tik ir laukiam progos pavemt, nes va "mes tai žinom", o jūs lopai.
ne, blet, kropotkinas nėra anarchizmo tėvas. kropotkinas miręs. turbūt niekada nenustosim rašyti šitų peticijų, nes aktyvistas/revoliucionierius tai yra socialinis statusas, kurį jei labai nori gali užimti ir tu, mielas berniuk, norintis tapti prezidentu.
fuck it. visi tik tikresni už kitus. jau net nuo infoshop.org bloga. taip, nx, išsiaiškinkim dar daugiau, kad kai mirsim, mus paguldytų šalia ir ant paminklo užrašytų "šiti čiuvai žinojo daugiau už tave".
ne, rimtai, kartais bbc žinios man atrodo naudingesnės, nei šiti oficialūs revoliucionierių pasisakymai, nors nė velnio aš dar neužaugau ir nė velnio aš dar nepaskendau cinizme.

Posted by: frau sköka at September 5, 2005 09:32 PM

mano sazine suTINKA su frau komentaru ir jai paTINKA jos mintys, taciau ir cia isauga pastebejimu sekla:

jo, bet nesupratau kas blogai su www.infoshop.org? ;)
jo, bet del kropotkino, tai debordas (ir dauguma kitu idomesni zmones) irgi mire (galbut del to placiam diskursui ir idomus;)
jo, bet anarchistai dazniausiai ir negali konkuruoti su mass-media ziniasKLAIDOS sferoje, nes paprasciausiai, jei per potvyni vanduo supiso tavo noutbuka, tai nelebai ir parasysi i www.indymedia.org ;)

Posted by: xdirtx at September 6, 2005 08:38 AM

1.infoshop abstu tokių Oficialių Anarchistų Pareiškimų. visi vienodam tone. jau kokie trys metai kaip gaunas kažkas maždaug tokio "ne, nu šįkart jie peržengė ribas". panašu į kultūrą, bandančią atgaivinti viską, kas mirė.
2.taip, debordas irgi mirė. ir derida ir bodriljaras ir visi kiti. ir aš nesu jų anūkė.
3.anarchomedijos tikslas (bent aš manau) yra pavaryti iš antiautoritarinės pozicijos. bet ji jau tokia retoriška ir kartais net juokinga, kad geriau aš skaitysiu autoritarinį bbc ir taiklius konservatorių pasisakymus, nei vienodą anarchoretoriką tris metus.

Posted by: frau at September 6, 2005 07:09 PM

1. cia naujienos/pareiskimas, o kita info?
2. na, gerai, zinojau, kad taip bus atsakyta, taciau bet kuriuo atveju tu esi kazkieno anuke. kazkieno ideju, minciu, kurios gyvos bei kuno, kuris (dazniausiai) mires. tiek norejua pasakyt.
3. gal persijunk kanala? :) rekomenduoju GreenAnarchy kolektyva!

Posted by: xdirtx at September 6, 2005 08:44 PM

1.atleisk, turėjau omeny naujienų sekciją, kuri kartais vadinama -iausia naujienų sekcija virtualiam danguj.
2.tada renkuosi p.l.wilsona.
3.tuos pačius, kur negali atskirti ką remia - ar stalinistus ar anarchistus judėjimus, svarbu, kad jie /daro daugiau už tave/? tuos, kur žaidžia more anarchist than you žaidimą? tuos, kurie žino, kad yra tikriausi ir teisingiausi anarchistai? ir tuos, kurie nesugeba apsidairyti ir pamatyti, kad šitam šūde nėra jokios struktūros, ko pasekoje sužinome, kad nėra ir taikinio, kurį jie mano žiną (mentai, fabrikai, mokyklos ir pan.). be to, man atrodo, kad GA irgi atlieka lavonų atgaivinimo funkciją.

mano pasiūlymas - sušaukti anarchistų komitetą ir gražiai nuspręsti pamiršti žodį "anarchizmas".

Posted by: frau at September 6, 2005 09:36 PM

frau, dalykinis pataisymas:
vat ko ko, o baudrillardo anksčiau laiko galima ir nemarinti. profesorius vis dar gyvas ir sėkmingai skaito vasarines paskaitas šveicarijoje.
http://www.biographybase.com/biography/Baudrillard_Jean.html

:)

Posted by: katiba at September 6, 2005 10:11 PM

dead can dance, mieloji, tą aš norėjau pasakyti.

Posted by: frau at September 6, 2005 10:40 PM

3. tuos, kurie sako tai, ka mano, daro tai, kad mano, kuria, tai, ka mano. tuos, kuriu 3 zino numeriai labai gerai man istate esant begaliniam 'neistatymui' aplink. galima testi begalo ir is vienos ir is kitos puses, bet geriau pasakyk 'ne, aciu, ne man' uzuot laistes sudais zjb. mergaites ir berniukus (va toks as jautrus kartais bunu, kai kalba eina apie man rupincius dalykus - tm)
p.s. tavo zodziai vercia pasidometi, nors jau dabar kazkaip 'abejoju'.
p.s.s. atleisk uz prasidedancius asmeniskumus, bet man atrodo, kad is tikruju vertas demesio tik pliurpsnis apie stalinistiniu judejimu remima, visa kita tik 'ju supratimas skiriasi nuo tavojo' dalyko pasekmes. ir dar gal cia per naiviai/durnai/etc/etc skambes, bet jie kazka juk padaro ar ne? pvz. ar tu gali veiksmu paremti savo pasiulyma susaukti anarchistu susirinkima ir 'atleisti' zodi 'anarchizmas'? ideja be galo grazi, bet realiai bybio tu gali, o jie si bei ta gali. kad ir susaukti. (vat toks as piktas, kai nesirenku zodziu - tm) + (skaityk maila).

Posted by: xdirtx at September 6, 2005 11:48 PM

skaičiau. all is over. koks skirtmas? irgi, žinoma, (c).

Posted by: frau at September 7, 2005 07:10 AM
Post a comment









Remember personal info?