« ... ir svediskas pusrytis | Main | Nuo juros iki juros »

Atviras laiškas Lietuvos Rašytojų Sąjungai

Gerbiamas Lietuvos Rašytojų Sąjungos pirmininke, gerbiamieji Sąjungos nariai,

Rašau Jums šį ankstų rytą suprasdamas kokie sudėtingi tie barai kuriuose triūsiate.

Giliu mano įsitikinimu, sunkiausias epizodas rašytojo darbe yra rasti tinkamą vardą kūrinio herojui. Neretai ilgos valandos, dienos, savaitės ar net mėnesiai sugaištami ieškant vardo, kuris būtų naujas, tačiau skambėtų taip, lyg jau seniai būtume prie jo pripratę, originalus, tačiau ne pernelyg iššaukiantis, lengvai įsimenamas, bet ne įkyrus. Ne kartą teko matytį dėl šios priežasties dūžtančias jaunų kūrėjų viltis. Ne kartą teko regėti jau patyrusių rašytojų kančias bandant apdovanoti tinkamu vardu bevardį personažą.

Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad nuo šiol Jums nebereikės gaišti laiko ilgai ir nuobodžiai ieškant tinkamo vardo Jūsų naujosios apysakos herojui. Visą savo energiją ir brangų laiką galėsite skirti fabulų vingrybėms ir jausmingoms atomazgoms, o vardais pasirūpinsiu aš.

Aš sudariau trijų milijonų (3 000 000) įrašų apimties vardų sąrašą, kuriame lengvai surasite tinkamą vardą kiekvienam tipažui. Prie šio laiško pridedu trumpą, tačiau reprezentatyvų pavyzdinį vardų sąrašėlį, kad geriau įsivaizduotumėte mano darbo pobūdį, įdėtų pastangų apimtį, ir tai, kaip šis sąrašas gali palengvinti Jūsų triūsą dėl visų mūsų bendro reikalo.

Šį žodyną aš aktyviai platinau rašytojų tarpe, tačiau, deja, pats savąją kopija praradau. Jei Jūs norėtumėte gauti žodyno kopiją, turite vadovautis štai tokiomis instrukcijomis: a) raskite rašytoją, b) klauskite: “Ar turi didįjį vd vardyną?”, c) jei rašytojas turi šį žodyną, jis pasakys: “Koks slaptažodis?”, d) turite jam atsakyti: “Grūdėta varškė”, e) tada jums bus perduotas vardyno rankraštis, f) jei kas nors nesuveikė žingsniuose b-e, kartokite procedūrą nuo a, tai yra rasdami dar vieną rašytoją.

Tikiuosi, jog mūsų bendradarbiavimas taps galingu tramplinu Lietuvos kultūrai.

Priedas: Keletas vardų iš manojo žodyno.

Trąšvydas Narutis
Teognidas Mada
Ichtiofaunas Skolelė
Prezervuaras Jonaitis
Robespjeras Pronckus
Tetrapiloktomija Lemptūraitė
Archimedas Rumpelšticas
Politina Kalinaitė

Tai tiek šiam kartui, tikiuosi vaisingo bendradarbiavimo.

Nuoširdžiai Jūsų,
vd

Comments

antras ir ketvirtas patys geriausi:)

o mus su liubiu dziku, kuzia basanoshkisu, ir flanele deshrauskaite pamirshiai???