tumblr series of tubes:

>>

« kritinė masė | Main | kabokų problema »

Abril 4, 2007

gmo demo

buvau revoliucijoj, dabar skaitau - kaip ir sėkmė, ar bent jau maža pergalė, ar mažų mažiausiai convergence of goals.
šiaip aš dažniau į demonstracijas einu, negu į rinkimus, gi if voting could really change anything, it would be illegal, etc etc, be to, jaučiuosi kažką realiai ir tiesiogiai pasakiusi, kai nebeaišku, kas šioje atstovaujamojoje demokratijoje ką atstovauja - ar "jie" mus, ar "mes" juos (c). argi rinkdama dėdę į valdžią, gali nuspėti, kad už trijų metų jis tau nebeleis rūkyti kaboke?

demonstracijoje buvo smagių vietų.
- pensininkė biologijos mokslų daktarė, kuri kalbėjo apie atlantidos žlugimą dėl genetinių manipuliacijų, ir sakė, kad "ką dievas sukūrė, žmogui keisti negalima". norėjau paklausti apie mičiuriną, bet prikandau liežuvį.
- pagoniškai apsirengę jaunuoliai su tamtamais, skanduojantys "stop gmo". toks biškį "čiabuviai prieš pražūtingą mokslą" įvaizdis, labai gerai, kad buvo :)
- nuostabus šūkių rinkinys, beždžionė sakė, padarys gabalą iš jų:
Lietuvoj sintetinis maras - valdžioje pinigų karas
Sėdi valdžioje mutantai, jiems nerūpi imigrantai
Sėklai ne, dalgiui taip,
Galvose kemsynas, Lietuvoje - genų sąvartynas
Valdžiai otkatas - Lietuvai genų servelatas

ta prasme, žaliųjų terminologija ir retorika kartais rimtai atrodo atstumiančiai, kaip jau rašė ninjutsu. Be abejo, kai gauni užsilipt ant statinės penkioms minutėms ir per jas reikia išsakyti kuo daugiau ir kuo aiškiau, norisi viską suplakti į viena - bet prie ko čia žemės pardavimas užsieniečiams? vietomis jų prakalbos šiek tiek priminė pigoką populizmą, nors tikslas tai geras.

dar man nepatinka tai, kad bet koks viešas veiksmas vis labiau tampa medijos įvykiu - kai stebinčiųjų ir filmuojančių yra daug daugiau, negu atliekančių ar kalbančių.

kita vertus, kada gi į tokias demonstracijas ateis ne tik pankeliai, žalieji ir pensininkai? I guess, visą visuomenę nuo bet kokios platesnės diskusijos gmo tema atbaido netgi trys sudėtingi tarptautiniai žodžiai, tada ir gauname tylinčią daugumą, kuri nežiūri į valgomo produkto sudėtį ir į tai, iš kur jis ateina. o tada kažkieno vaikams teks ėsti neišbandytą šūdą, kaip tai patetiškai beskambėtų.

Posted by kpmg at Abril 4, 2007 3:39 PM kaip.tik.ten

Comments

Opit, šūkis dėl žemės pardavimo užsieniečiams yra greičiausiai susijęs būtent su tuo, kad GM rapsus LT norėjo auginti vokiečiai. O ne dėl primityvaus patriotizmo. Nors iš tikrųjų, sunku pasakyti ką galvojo tie šūkių autoriai.

Posted by: NoS at Abril 4, 2007 5:11 PM

dar dėl pensininkų ir pankelių: ko gero kol demonstracijos vyks 13 val. sunku tikėtis, kad darbo klasė pasijungs. Juk pakolkas darbinykui dar yra daug ko prarast, tame tarpe ir darbą. O gmo ko gero ne primo svarbumo reikalas daugumai?

Posted by: NoS at Abril 4, 2007 5:21 PM

o tu buvai? kiek aš girdėjau, tai buvo labiau pastaba apie tai, kad "lietuvą išparduoda, kasmet tūkstančius hektarų žemės nusiperka užsieniečiai, ką jūs darote dėl to, aktyvistai?"
ta prasme, galbūt tai irgi problema, bet kai kalbama apie per daug problemų vienu metu, tai nekalbama apie nei vieną.
čia gal aš labiau norėčiau ir prisipisinėju, kad būtų tokia "žaliųjų partija", kuri tiktų 'normaliai' politinei veiklai ir legal action, tokia, kokia žmonės pasitikėtų ir kuriai nereikėtų griebtis tokių kraštutinių retorikos priemonių.

Posted by: opit at Abril 4, 2007 5:25 PM

mane i demonstracija istrauktu nebent 1000%-ines organizatoriu garantijos, kad tam slovingam evente nebus "pankeliu, žalieju ir pensininku", kalbu nuo statines, trispalviu veliavu ir bandymu susikrauti bet koki kapitala renginiui pavykus. tiesiog ateit ir pabut. vienui vienintele akcija, kurioje buvo gaila negaleti sudalyvauti, tai buvo zhaidimai katedros aikshteje. o del visu likusiuju - siurpina vien mintis apie tai, kad teks praleisti tam tikra laika klausantis kalbu, kurios man yra ir taip aiskios, o stebetojams ganetinai neidomios. pridekime dar megztasias beretes su atzalomis, etnografinius burelius ir fanatikus deganciom akim. doh, geriau dar pora seriju animes suziuresiu.

Posted by: rzr at Abril 4, 2007 5:34 PM

Šie protestai - neišmanėlių diletantų pašūkavimai. Labai gaila, kad laimėjo fobijomis grįsti draudimai. P.S. Neturiu laiko argumentuot, paskaitykit bent jau Wikipedia iš pradžių...

Posted by: Tomas at Abril 4, 2007 6:15 PM

Tomas: jeigu nepastebėjai, į wikipedia aš netgi pateikiau nuorodą.
jeigu neturi laiko argumentuot, tai nesivelk į diskusiją.

rzr: yra tame ir entertaining vietų, ir šiaip kartais norisi išeit iš armchair politics ir pasakyt, nes kai aš tyliu - kalba visi kiti.

Posted by: opit at Abril 4, 2007 6:25 PM

opit, dekui uz smagia apzvalga ir ypac uz tas skanduotes. Suzavetas! "Sėdi valdžioje mutantai, jiems nerūpi imigrantai" sitas ypac!:)

Posted by: ninja at Abril 4, 2007 7:14 PM

Aš ir pabaigiau bibliotekos lankymą anksčiau ir atėjau žiopliu pabūt. Pirmas dėdė tikrai nelabai įdomiai kalbėjo. Reikėjo gal daugiau pasiruošt, pasiskaityt ir t.t., nes ilgu pasidaro klausytis to, ką visi ir taip jau žinom. Antras dėdė kalbėjo žymiai įdomiau ir pasakė kažką informatyvesnio. O pagonims tai minusas, kad, kai antras dėdė kalbėjo, pradėjo būgnyt ir nieko nesigirdėjo. Bet šiaip, aišku, gerai, kad nors tokios akcijos vyksta. Tik dėdėms reikėtų būt pasirengusiems toms kalboms, o ne nuogirdas pasakot. Ir neklausinėt tūpų klausimų, į kuriuos atsakymai ir taip aiškūs. Žinoma, geriausia, kad pasiekta - nors ir nedidelė - pergalė.

Posted by: M. at Abril 4, 2007 9:07 PM

Siaip tai kas liecia GMO tai pas mumis jau senai pardavinejamos pomidoru ir agurku seklos importuotos is amerikos, t.y. tavo ir mano seneliai darze nueme gal jau koki antra derliu su GM pomidorais.

O kas zmones bijo tai cia normalu.
Is pradziu zmones mane kad baigsis oras pasaulyje ir visi ismirs nebeturedami oro.
Arba kai tiktai pirma karta gatves buvo apsviestos elektra visi zmones galvojo kad ta sviesa kuria gamina elektra gali sukelti vezi ar pan.
Sendiena ima juokas, bet tuo laiku daugelis buvo susirupine lygiai taip pat kaip ir sendiena del GMO.
Praeis 30m. ir visi juoksis is tokios akcijos kaip vakariskte ..

Peace.

Posted by: andrius-lt at Abril 5, 2007 7:09 AM

Nei po 30m., nei po savaites niekas jau neprisimins, kad delfis rashe apie kazhkokia akcija. It just doesn't work. Akcijos, atrakcijos, pashukavimai - naivu galvoti, kad jie itakoja sprendimu priemimo mechanizma daugiau negu balsavimas. Apskritai, tokiems klausimams yra vieta ant visuomenes diskusiju stalo. Kazhkokie postumiai gali ivykti tik tada, kai matosi, kad tai aktualu ne tik saujelei pensininku ir vaiku su bugnais.

Posted by: rzr at Abril 5, 2007 10:56 AM

o, štai kodėl vakar buvo diskutuojama ;]
aš tai visiškai nenusimanau apie gmo, totaliai.

bet man atrodo išverstkūriška, kad šįkart gąsdinimo technikos yra gerai, nes tipo tikslas geras.

o kitąkart, gąsdins kita barikadų pusė ir būsit ablome.

geriau jau šviest.
mane bent jau apšvieskit, kas ir kodėl.

Posted by: pkmk at Abril 5, 2007 12:19 PM

andrius-lt:
žmonės dar manė, kad DDT nėra nuodas, kad rankinių laikrodžių rodyklės, pateptos radžiu, kad šviestų tamsoje - zjb, kad šviną dėti į benziną nekenksminga, kad kukurūzai augs visoje sovietų sąjungoje ir kad jeigu supilsim gyvsidabrį į jūrą, tai tikrai nieko neatsitiks. ta prasme, faktus galima sudėlioti kaip nori, ir pateikti tuos, kurie naudingi diskusijoje.
aš ne prieš 'progresą', whatever that means, ne.
aš prieš skubėjimą, kuris naudingas ne žmonėms, o didžiojo pinigo kompanijoms, kurioms tie patys žmonės ir ūkininkai px.


pkmk: vakar debošas buvo ne dėl genų inžinerijos aplamai ar dėl grįžimo į pirmykštį būvį, bet dėl konkrečių kompanijų noro pradėti auginti bandomuosius gm rapsus ir kukurūzus lietuvoje. ta prasme, jūsų ir mūsų terminais, leistume veiksmus, kurie nebeatšaukiami, neturėdami backupų. o kad žalieji turi problemų su savo idėjų skleidimu ir formulavimu, tai faktas.

rzr: "visuomenės diskusijų stalas" skamba nu totaliai utopiškai. kažkokie geradariai ims ir pasakys "dabar, mielieji, išjunkit teliką ir animę, pašnekėkime, o ką gi jūs galvojate apie gmo"? šneka interesų grupės, o ne 'visuomenė'. o klausimai aktualūs pasidaro tada, kai vienokiu ar kitokiu būdu juos iškeli.
akcijos, atrakcijos, pašūkavimai yra normalūs visuomenės dalyvavimo politikoje būdai, tik lietuvoje pilna komplekso už save pastovėti ir tikėjimo, kad viską sutvarkys kiti.

Posted by: opit at Abril 5, 2007 4:39 PM

nu kad tie "normalus" dalyvavimo budai kazkokiu budu sugeba atstumti nuo paciu puikiausiu tikslu bet kokius potencialius aktyvistus. pakalbesiu kaip jezus - pavyzdziais: jei kas nors bandys mane sudominti gmo klausimais mushdamas tuos juokingai graudzhius bugnus, ash uzhsidarysiu langus ir uzhsirakinsiu duris. bet jei kas nors imes man i pashto dezhute ar gatvej paduos flajke "o ar susimastei, kad del gmo vykstas tas_ir_anas", tai as greiciausiai ja bent jau permesiu akimis. t.y. vietoj automatines atmetimo reakcijos, kuria man kelia zodziai "pensininkai", "zalieji" ir "demonstracijos", as gausiu postumi susimastyti.

prie shukavimo priprantama. prie demonstraciju priesh g8 irgi. tai yra eilinis newsas, kuri zhiuredamas zhmogus pasidzhiaugia, kad jo kieme nera zhmoniu shaukianchiu vietoje to, kad ramiai kalbetu, ir laukia sporto zhiniu. labiau utopishkai man skamba mintis, kad tokios demonstracijos reishkia "stovejima uzh save". ka jos duoda/dave iki shiol lietuvoj? kas nors ka nors ishgirdo? yra politine linija, kuria yra nuosekliai sekama. kai ishkyla klausimai, netelpantys i shia linija, jie yra sprendzhiami interesu grupiu, bet ne "pensininku, pankeliu ir zhaliuju", tuo metu su veliavomis stovinchiu lauke.

"visuomenės diskusijų stalas" atsiranda tada, kai vietoj shukavimo ir bugnu, jaunieji aktyvistai pasiraitoja rankoves ir pradeda nuosekliai aishkinti dedems ir tetoms, neturintiems laiko savarankishkai pasiknisti po informacijos versmes, kas/kodel yra blogai, ir kokiu nedideliu zingsneliu galima imtis tam pakeisti. personal approach. dede verslininkas visai nenori saves susieti su tuo buriu rekianchiu zhmogeliuku, bet jis rupinasi savo vaikais ir nenori, kad jie valgytu shlamshta. jei dede verslininkas yra nemazhas dede verslininkas, jis paskambins draugams, jis pakalbes darbe, jis pakalbes su savo klasioku seimo nariu, jis darys spaudima. arba teta buhaltere papasakos draugems prie kavos, kokiu baisiu naujienu apie pasaulio pabaiga ji shiandien ishgirdo.

kartais pavydu to entuziazmo, kuri ash matau visose shiose akcijose, ir uzhsidegimo padauzhyti galva i siena. betgi kazkaip kai esi senas ir neaktyvus, tai daug lengviau parodyt pirshtu ir pasakyt, kad dalykai yra daug lengviau priimami, kai 1. jie yra aiskiai formuluojami ir 2. tu netampi piktadariu vien del to, kad nieko apie tai nezhinai ir neisi del to i gatves su veliava.

Posted by: rzr at Abril 5, 2007 8:49 PM

Žiniasklaida bando prisitaikyti prie visuomenės, t.y. prie jūsų. O žalieji bando prisitaikyti prie žiniasklaidos. Žiniasklaida apie konferenciją Seime, kuri vyko po akcijos, tik užsiminė. Bet jeigu nebūtų akcijos, nebūtų net užsiminę. Žurnalistai konferencijose nedalyvauja, nes žiūrovams, t.y. jums neįdomu. Jeigu paklaustumėt, kas turėjo lemiamą įtaką tai nedidelei pergalei - akcija ar konferencija, aš vienareikšmingai pasirinkčiau pirmą variantą. Nors konferencijai ruoštis reikėjo daug daugiau vargo ir pasiruošimo. Taigi turim, ką turim. Norim būti išgirsti ir kitaip neišeina, nes galų gale tenka prisitaikyti prie jūsų...

Sėkmės!

P.S. Lietuviams dar toli iki tūkstantinių protesto akcijų. Suės jus taip gyvus, jeigu tik piršteliu niu-niu-niu darysite.

Posted by: žaliasis at Abril 5, 2007 9:37 PM

musu-jusu musu-jusu, va cia, mielieji, ir yra esmine JUSU beda. kol laikysite shita sektantishka retorika ir aishkinsite, kad sues "mus, jei pirshteliu grumosime", o jus ishliksite ir bugnelius mushite, tol, deja, ir liksite marginalioje mazhumoje. linkiu sekmes ir atsiprashau opitelio uzh bereikalingus fleimus. tuom kartu einu pasiieshkot dvirachio, kad galechiau minti pedalus sekanchioj kritinej masej, kur nebus musu/jusu, o tik smagus pasibuvimas ir bendrumo jausmas.

Posted by: rzr at Abril 6, 2007 12:33 AM

rzr: juokingiausia, kad ir kritine mase ir reclaim the katedra square buvo organizuota ir pradeta tu paciu marginaliu pankeliu, su kuriais sakai niekur neitum ;)
ta prasme, kazkas pavyksta labiau (kaip KM ir RTS), kazkas pavyksta maziau - tai dar be priezastis buti supistu niurzgliu. jei nepatinka - neik jei nori kitaip - padaryk!
o ne apie "isliekamaja verte" skelk, nes i tai viska gali sukist, kad po 30 metu ir kritines mases neprisimins, ir kitko, kas tau atrodo svarbu, etc., ir paties taves, nes "they write books, we write history", ir tik davaj cia neprisipisinek prie musu/jusu - juk supranti, kad kvieciami dalyvaut visur visi (todel ir nevyksta panku ir pensininku selekcija ir pasalinimas is akciju;), o tai yra issireiskimai, pabaksnojimai pirstu, sudo parodymas, kad jis "cia", arba "ten", ir daro ji dazniausiai jau ne be "jie", o tikri Jie, gyvi, su rankom ir kojom, todel, kad Mes leidziam ir igalinam juos ta daryt.

Posted by: xdirtx at Abril 6, 2007 11:19 AM

kokia dar revoliucija? kalbam apie demonstracija, protesta. Kokia dar pergale? galvoji i jusu tuos pasistovejimus kas nors kreipia demesi? tokie dalykai tikrai neitakoja sprendimu priemimo, priedo man asmeniskai net nepatinka tai, tokia susirinkus Oloch (minia) kalba tautos balsu.

Posted by: Dun_avi at Abril 6, 2007 12:46 PM

Priedo turbut 97% ten buvusiu demonstrantu, negaletu normaliai argumentuoti del ko jie protestuoja, kiti 3% pasiskaite wikipedia. Ir galvojat, ka kad jusu tokia Oloch kazka itakojo? GET A LIFE. Per jusu sita nezinojima ir nepazinima apie GMO jus tiesiog stabdote mokslini ir technologini progresa.
Genetikai genetinę modifikaciją mato kaip natūralią pažangą. Žmonės pritaikė ir pakeitė gamtą, kad gauti daugiau naudos jau prieš tūkstančius metų, selekcija ir kryžminimas pakeitė gamtą ir atnešė didelę naudą bei pelną.

Posted by: Dun_avi at Abril 6, 2007 12:58 PM

aš mačiau, kad kaip tik atėjo žmonės, kurie pasiskaitė ir žino, už ką demonstruoja. tie, kuriems rūpi parėkt, eina į demonstracijas už paksą arba į studentų spalio 13 mitingus.
buvo gal 50 žmonių, taigi su 'minia' čia perlenki.

oh well, mokslinis ir technologinis progresas, įstabus šūkis.
tačiau bijau, kad 'mokslinės pažangos' samprata gerokai pasikeitė per pastarajį šimtmetį. ta prasme, nuo fundamentalių gamtos tyrimų mokslo kryptis sukasi į taikomuosius tyrimus, kuriuos galima komerciškai pritaikyti ir uždirbti didelį pinigą. nebėra mokslininko, kuris sėdėtų savo laboratorijoje vienas, rinktųsi sau įdomias temas vardan noro pažinti ir laužytų galvą dėl nežinomo fundamentalaus dalyko.
mokslinį smalsumą dabar nustelbia poreikis pritaikyti, parduoti, užpatentuoti - vietoj klausimo 'kodėl' keliame klausimą 'kaip', ir dažnai neatsižvelgiama į etines pasekmes ir alternatyvius sprendimo būdus. kai mokslo kryptį diktuoja rinka ir komercija, man pačiau vis mažiau stovi juo užsiimt.

o žodį 'revoliucija' rašiau giliai įkišus liežuvį į skruostą, tik sunku tekstu perduot ironiją, o dar sunkiau įskaityt.

Posted by: opit at Abril 6, 2007 1:22 PM

kai visi čia išsisako tai ir man norisi:)

Pirmiausiai klausimas, grynai klausimas dėl gm rapsų: ar jų paskirtis nėra bio kūro gamybai?

Apie demonstracijų naudą neturiu nieko pasakyti:) netikiu į demonstraciją kaip į komunikavimo priemonę. Gal ji yra gerai dėmesiui atkreipti.

Apie griną mokslą: man kaip tik klausimas "kaip" atrodo labiau suaugęs. Ne apsirupinusio aristokrato klausimas ir eksperimentai, bet bezdžionės vaikštančios po mišką ir ieškančios kaip apsiginti nuo plėšrūnų.
Grinas mokslas gali būti iš neturėjimo ką veikti, apsirupinimo ar smalsumo, kam dar jis reikalingas?

Voneguto baikė kad mokslas pasidarė etiškai neatsakingas, manau, nepritaikoma realiam pasauliui, kur didįjį mokslą daro uber-mokslininkai laboratorijose; bizneriai sugalvoja pritaikymą, inžinėriai kūria sistemas ir mokslinčiai jas įgyvendina. Etiškai atsakingi turi būti visi visuomenės nariai, nepriklausomai nuo to ar tai konsumeris turintis poreikį nekeiksmingam LSD, gaminamam iš bezdžionės smegenų, ar mokslininkas, kuris atrandą bezdžionės smegenyse galicinogeną BZDŽ :)

va taip vat. fleimas, fleimas, fleimas.

Posted by: Loading at Abril 6, 2007 1:42 PM

o as zinok labai jau abejoju del zaliuju partijos isitvirtinimo, bent jau paskaicius delfi komentarus ir kaip ten snekama apie gamtos saugotojus

Posted by: stigma at Abril 10, 2007 5:36 PM

o as zinok labai jau abejoju del zaliuju partijos isitvirtinimo, bent jau paskaicius delfi komentarus ir kaip ten snekama apie gamtos saugotojus

Posted by: stigma at Abril 10, 2007 5:38 PM

o sukis del zemes pardavimo - netiesiogiai, bet tai ir vyksta. zinant musu salies biurokratine sistema, nekyla abejoniu, kad viska siais ir kitais gamtosauginiais klausimais valdo pinigai

Posted by: stigma at Abril 10, 2007 5:41 PM