tumblr series of tubes:

>>

« politkorektiškumas | Main | Fizikos mokytoja »

Diciembre 14, 2003

vat tokia krušnia

būna tada, kai tai, kas turi vertę, (į/nu)kainojama ir parduodama. ir tada tos vertės nifiga nebelieka.
Kalėdos, pavyzdžiui.
kai buvau maža, dovanos nebūdavo vienintelė/esminė jų dalis.
nors gal ne nuo čia reikėtų pradėti.
Kai visi susikėlė į miestus, žiemos saulėgrįža (realioji, pagoniška/žemdirbiška Kalėdų reikšmė) pasidarė px.
Paskui tas pats atsitiko su religija.
O tada pati šventė prarado pagrindą ir prasmę, juk visuotinės elektrifikacijos laikais trumpėjančios/ilgėjančios dienos niekam nesvarbu, kaip nesvarbu ir kažkieno gimimas prieš du tūkstančius metų (religija/ritualai irgi parduoti ir nuvertėję).
O kas tada lieka?
Iš visų jėgų stengtis apsimesti, kad šventė tęsiasi, kad kalėdos - stebuklų metas, kad viskas pasikeis, įtikinėti vaikus kalėdų senelio egzistavimu, taip viską suvedant į dovanas. (Aš irgi tikėjau,iki trečios klasės, kai Senelio vaidmenį atliko mano tėvukas, ir jį atpažinau iš kerzų).
Aš daug mieliau ką nors padovanočiau šiaip sau, neverčiama.
Kažkokia reklama, užstrigo:
"Ko reikia, norint būti geriausiu Kalėdų Seneliu? Ilgiausios barzdos? Ūsų? Ne! Reikia turėti geriausias dovanas! blah blah blah telefonai tik po blah blah litų.."
Kalėdos šiais elektrifikacijos laikais prasideda nuo lapkričio pradžios, ir kasmet jas vis labiau išpučia, pažiūrėsiu, kas bus, kai burbulas sprogs. Bus madinganebešvęsti. Iki kito karto.

Posted by kpmg at Diciembre 14, 2003 3:05 PM kaip.tik.ten

Comments

Žiūriu ne aš vienas pastebėjau besiputantį burbulą :)

Posted by: besar at Diciembre 14, 2003 3:28 PM

butent.
o tas visas begiojimas, kad svente butu "tokia, kokia reikia" ir etc etc etc, o jei kas nors ne taip - iskart puolimas i isterijas ir dar didesnis uzsikrusimas.
nekenciu svenciu.
uzsimerkti ir atsimerkti, kai jau po visko.

Posted by: katiba at Diciembre 14, 2003 3:52 PM

/me rėkia apie Vakarų pasaulio įtaką Kalėdom.
Tas kas gimė prieš 2000 m. px nes niekas nemėgina suprast ką jis nešė...ir todėl kad tas kas buvo jo paveikta jau giliai kartų pasamonei... ir todėl kad mes ji atsimenam bepusdami bažnyčios burbulą 2000m IMHO.

Taip, burbulas, tačiau gerai, kad dar skirt daug daugiau dėmesio tam ką dažnai pamiršti per metus - pvz. padovanoti dovanų. Dovanoti dovanas gera tradicija, švest: susitikt, pasveikint, apsikabint gera tradicija, kol mes skirstome laiką ir resursus (gyvename ir dėl savęs, o ne tik dėl santykių ir bendravimo, meilės, didžiulės meilės kaip tas prieš 200m buvo palinkėjęs). Vertė manau tame ir slipi kad mes padugnės galim padovanoti tėvams/draugams/pažįstamiems dovanų. ir tiegul mus verčia šiknius-šikniams bet galima tuo džiaugtis... bent tuo kad mes turime ką prisiminti ir apdžiuginti, kad pas mus kažkas tuo tikslu ateis... px kad nustatytu laiku, diena. Tačiau požiūris kad dovanotume verčiau visgi visus metus yra teisingesnis, tiesiog tokie mes šikniai, vakarų žmonės.

Posted by: Loading at Diciembre 14, 2003 3:53 PM

sorry už didelį komentarą, aš irgi nemėgstų švenčių/bėgiojimo/užikrušimo tačiau noriu padovanot dovanų... /me vėl pradėda.... sorry

Posted by: Loading at Diciembre 14, 2003 3:56 PM

matai, kai esi isipareigojes visa gruodi ieshkoti tu jobanu dovanu, nes taip reikia, nebesinori nei svesti, nei dovanoti, o tik nupirkti ka nors, kad visi atsipistu:)
Kada visa sventes prasme suredukuojama i marketinga ir vartojima(juk jo, labai mazai kas dovanas dabar daro/pakuoja, lengviau nueit i akropoli ir nusipirkt grazioje dezuteje), tai kazkaip nebe svente, o kazkoks absurdas. masinis ir privalomas.

Posted by: opit at Diciembre 14, 2003 4:18 PM

o as va siemet pasizadejau, kad ne vienos nepirksiu is korporacijos.
mazos nezymios skyles is go. arba isvis diy.

Posted by: katiba at Diciembre 14, 2003 4:32 PM

dovanas dovanoti progomis aplamai sucks. kaipo tipa pareiga... dovanas beveik visada darau, o progom kažkaip... nesidaro. darau, lipdau, konstruoju ir gaunas nesąmonė. daug smagiau kai į galvą pisa kokia mintis kaip būtų smagu padovanoti kam nors dovaną. vat šeip sau. nei gimtadienis nei kolėdos nei velykos... sveikinu dienos proga.

Posted by: situacijus at Diciembre 14, 2003 4:55 PM

Prie ko cia dovanas dovanoti, svarbiausia meile padovanoti, ir nebutinai per Kaledas, bet per Kaledas irgi galima. :)

Posted by: Vorona at Diciembre 17, 2003 6:28 PM