« Vilnius | Main | amerika »

bandymai su zmonemis

guinea-pigging.jpg

Gyvenant U$A, ypac prie dideliu universitetu, nuolatos pasitaiko galimybiu dalyvaut kazkokiose psichologinese-politinese-marketingo-medicininese studijose. Vasaros pradzioj bandziau pakliut i viena is 'rimtu' studiju, bet nepraejo atrankos (kodel - niekas nesugebejo paaiskint). Pries pora savaiciu atranka praejo, kruvas medicininiu patikrinimu ir t.t. bet tada uztikau sita straipsni ir paskutine minute persigalvojau, is dalies del to, kad straipsnje cituojama viena is zymesniu paskutinio meto bandymo su zmonem nelaimiu kilo testuojant vaistus nuo tos pacios ligos kaip ir cia. Plius, vienas is neitiketinai pamiseilisku daktaru, kuris vienaip ar kitaip susije su beveik puse simto mirciu ir sunkiu traumu dirbo toj pacioj zmoniu/vaistu testavimo kompanijoj.
Daug klausimu keliama straipsnyje - apie etika, atlygi, sauguma, posuki nuo universitetinio link korporacinio modelio ir tt. Bet mane priverte galvot apie gyvunu teisiu gyneju argumentus pries vivisekcija ir kaip viena is alternatyvu savo faq'uose siulanciu zmoniu-savanoriu paslaugas mokslo vardan. Savanoriu is esmes nera. Pasibuvus ivariose istaigose akivaizdu, kad zmones ten eina isskirtinai del pinigu.
Pazistami, kurie praeje daug tokiu studiju kalba filosofiskai apie 'visvien anksciau ar veliau mirsim', 'pardavinejamas kunas labarotorijoj neblogiau uz pardavinejema kuna gamykloj/ofise', 'viskas aplinkui kenkia sveikatai' ir tt. Ir tokie butu daugiau maziau ir mano argumentai, bet idomu butu isgirst ka kiti galvoja..

Comments (2)

Na, mano "argumentai" tokie patys, iš tiesų, bet baugu save parduot chemijai. Nors gal kada prispaus. Live fast(?).

adomas:

man, kažkaip, linksmiau pačiam ant savęs ką nors testuot (ką nors smegenis apnaikinančio), o vaistų kompanijai neparsiduočiau. ir net neturiu jokių argumentų tam... taip tiesiog

iš kitos pusės - pažystamai farmaceptikei žadėjau, kad "testuočiau" jos narkotikų... :)

reziumojant matyt išeitų, kad dėl pinigų to nedaryčiau, kaip ir kraują duodu, bet nė karto dėl babkių...
(gal per gerai gyvenu?)

About

This page contains a single entry from the blog posted on September 28, 2008 2:28 AM.

The previous post in this blog was Vilnius.

The next post in this blog is amerika.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35