« savikontrole | Main | mikrokreditai ir nobelio prizai »

Marjane Satrapi

Uzvakar buvau pasiklausyt Marjane Satrapi, Persepolis I ir II , autores (jas galima rasti infoshope 'Pavasaris', manau). Ji daro komiksines knygas. Persepolis istorija apie tai kaip Irane vyko islamo revoliucija, po to kaip ja tevai 13 metu isiunte mokintis ir gyvent i Austrija, ir antra knyga kaip ji grizta gyvent i Irana. Baisiai idomios ir greitai besiskaitancios knygutes. Niekada nemegau komiksu, bet nuo tol viskas pasikeite:) Vis dar neskaiciau Art Spiegelman 'Maus', bet jos komiksai panasaus tipo, ir jis buvo jos vienas is ikvepeju.

satrapi3.JPG


Susitikimas su autore, iskalba, klausimai atsakymai, keli simtai zmoniu, baznycioj. (Kas daznai nutinka Amerikoj, keisciausi renginiai baznyciose), autografu dalinimasis. Keistas, bet visai nieko uzsiemimas gal karta kita :) Pristatinejo nauja knyga "Chicken with Plums" , pasakojo istorijas ir skalde juokus.

Uzklausiau klausima ar ji kaip 'zymus zmogus' uzeme kokia nors poizicija apie pries metus vykusias riauses. Ir ar ji yra matoma kaip 'geras pavyzdys' Prancuzijoj. Atsakymas buvo kiek nuviliantis, kad zmones nelinke per daug klausyt ka ji sako, kai vyksta susitikimai tokie kaip cia zmones tiesiog nori autografo, apie politika ir visa kita jie jau girdeje kur nors kitur. Kad ji nejaucia jokios pareigos ar nesijaucia atstove nei del religojos (netikinti), nei del Artimuju Rytu saknu. Sako viena is ironiskiausiu situaciju buvo, kad ji rase straipsni ir leidosi i debatus karo pradzioj ginant amerikieciu puse, kad yra skirtumas tarp valdzios ir vyriausybes ir paprastu zmoniu. Sako, ant kiek paradoksas - as is Irano, 'blogio asies', ginu amerika.
Nors jos kalba buvo gana politiska, pasijuokiant ir pakritikuojant jav uzsienio politika, karus, bandymus isgalvot 'civilizaciju kara' ir t.t., bet siaip ji uzima labai vakarietiska, liberalia pozicija. Matyt del to, kad ji is liberlios seimos, su vakarietiskom 'vertybem' kaip svietimas, tolerancija, demokratija etc. Tik kaip zinia liberali vakarietiska sistema nebuvo ir nera receptas visam pasauliui. Liberalios vertybes puikiai sugebejo deret su kolianializmu, imperializmu ir dabar su 'laisva rinka' ir neoliberalizmu, kas didina su kiekviena diena praraja tarp turinciuju ir beturciu.



Cia gal ne visai sviezias interviu Pvz.:
"Did you get a smoking room here?

No, I don’t think they have them. But I smoke in the room, and I have this spray that’s supposed to stop the alarm. But I don’t think those work anyway. It’s like years ago, when you were a kid, they said there was this thing they put in the swimming pools so if you peed it was going to turn red around you. That doesn’t exist, because I have peed since then in the swimming pool and it didn’t work. So the same thing in the nonsmoking room, it’s a lie. You just need to get the spray."

About

This page contains a single entry from the blog posted on October 27, 2006 6:54 PM.

The previous post in this blog was savikontrole.

The next post in this blog is mikrokreditai ir nobelio prizai.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35