« linkai | Main | kulturos vartojimas »

emma goldman ir alus

vyko sia savaite didysis persikraustymas is vakaru i rytus. kelione traukiniu tris dienas iki chikagos. tenai buvom kapinese kur palaidota emma goldman, nes ji norejo but salia haymarket martyrs , kuriu istorija radikalizavo amerikos darbininku ir anarchistu judejima. istorija trumpai: 1886 geguzes pirmaja vyko didele demonstracija uz 8 val. darbo diena. 80 tukstanciu zmoniu ejo chikagos gatvem ir verslininkai issigande 'revoliucijos' iskviete policija, kazkas mete bomba i atejusios policijos grupe ir jie pradejo saudyt i minia. prasidejo reidai i profsajungas, radikalu gaudymas, buvo suimti astuoni aktyvus darbibinku judejimo dalyviai anarchistai ir apkaltinti issprovokave savo kalbom kazka metusi bomba. 4 buvo nuteisti mirtim, vienas nusizude kalejime. tik po azkiek laiko buvo oficiali amnestija. taip geguzes pirma tapo pasauline darbininku diena.
emmai goldman tai buvo posukis i anarchizma. su savo draugu alexandrui berkmanu suplanavo pramoninko fincho zmogzudyste , uz tai kad jis brutaliai susidorojo su darbininku streiku. berkmanas tik suzeide ji ir buvo suimtas ir nuteistas 22 metams kalejimo. po to emmos goldman paziuros i smurta pasikeite.
tose kapines daug visokiu idomybiu. paminklai su uzrasais pvz. e.r. balchowsky - artist, poet, one-armed pianist, veteran of spanish civil war as a volunteer in abraham lincoln brigade. yoor friends, family and fellow 'premature anti-fascists' salute you.
arba - geraldine lightfoot, 1912-1962. foremost fighter against race, nation and sex oppression.
emma goldman gimus kaune, kaip ir as, tai bandziau surast kokio tai bendrumo ir gaut ikvepimo nuveikt geru darbu. nezinau ar likau ikveptas ar ne, nes gal nesu didelis simboliu ir mistikos megejas, bet kazkas liko.

po to kita diena buvom lenkiskam rajone milwaukee ave. tipo polish village. labai linksma buvo, lenku chroniukai besitresiantys centus prie lenkisku parduotuviu, lenkiskos knaipes su lenkisku alum. parduotuvej viskas kas tas pats kas lenkijoj. kartais beprasmiai dalykai kaip kanadietiskos sojos pupeles pakuotos lenkijoj, arba ryziai , akivaizdziai ne lenkijoj auginti. bet zmones sentimentalus ir ipakavimas(kaip visada daug reiskia). paemem pasztet sojowy. kitoj alko parduotuvej radom lietuvisko alaus - utenos ir kalnapilio, ir alaus is visos rytu europos- latvisko, rusisko, ukrainietisko, lenkisko aisku ir t.t. del ivairoves prigriebem po viena utenos, kazkokio ukrainietisko ir slovenisko. bijau uzsitraukt nemalone ir but pasmerktas lietuvisko alaus patrijotu bet kai kuris amerikietiskas mazu alaus daryklu alus kol kas pats geriausias is visu. kad ir kaip butu keista. ir plius ant keik 'didelis leituviskas' alus lietuviskas>? utena , svyturys, kalnapilis visos daryklos priklauso ne lietuviams. bet vel griztam prie ipakavimu ir etikeciu svarbos,

About

This page contains a single entry from the blog posted on October 3, 2004 6:57 PM.

The previous post in this blog was linkai.

The next post in this blog is kulturos vartojimas.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35