« patarimai saugumieciams | Main | linkai »

kibbutzim

paskatintas keleto sutiktu zmoniu(beja labai laisvu paziuru) ir siaip nuogirdu , sugalvojau paieskot ziniu apie kibbutz'us ar kibbutzim. tai yra beveik simto metu senumo socialinis-anarchistinis(?) eksperimentas izraelyje, kur naujai atsikele (dazmiausiai is rytu europos) socialistiniu paziuru zydai pradejo kurt komunas-kaimus-bendruomenes, be asmenines nuosavybes(zemes etc) ir su demokratiniu sprendimu priemimu. vaikai augo is pradziu kartu ir dauguma laiko atskirai nuo tevu, zmones uzsiiminejo zemdirbyste, viskas buvo bendra ir t.t. dabar atrodo tai po biski keiciasi, atsiranda turizmas, kaimo gyvenimo budas nepatrauklus jauniems matyt, miestai pleciasi ir kibbutzai virsta i pasiturincius priemiescius.
i izraelio valstybes pletimasi, zemes su palestinieciais konflikta ir siaip visa politika nesileisiu(nes vis dar aiskinuosi ir visas reikalas per daug sudetingas, kad but juoda-balta,uz-pries), sutinku kad tai ne visiskai nepriklausomas nuo valstybes ekperimentas, bet skeptikams galetu but dar vienas pavyzdys, kad galima ne tik lipt per galvas ir laukinis kapitalizmas nera vienintelis teisingas kelias.
chomskio kritika ir gal kiek per rozine oficiali(?) versija. kas nori gali pasieskot daugiau.

be to vakar ziurejau izraelio filma 'broken wings'. nieko ypatinga seimos istorija, bet tiesiog idomu pamatyt ta 'paprasta' gyvenima, be viso to medijos, politiniu diskusiju sukurto ivaizdzio, kad be terorizmo, prievartos , vaiku metanciu akmenis i tankus ir t.t. nieko nera.

konfliktas?kaip kazkas pasake yra tik didelis nenoras is abieju pusiu susisneket.
tada ir vel grizti prie to kad valstybe,nacionalizmas, sienos, mes/jus ir t.t. prie gero nepriveda.

??
?

About

This page contains a single entry from the blog posted on September 18, 2004 4:39 AM.

The previous post in this blog was patarimai saugumieciams.

The next post in this blog is linkai.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.35