« SPAMas webloguose | Main | Winter urban exploration »

Mano valstybė ir aš

Kai buvau Kaune olimpiadoje, gyvenau kambaryje su 3 žmonėmis. Žodžiu, kai nuėjome miegoti jie pradėjo aptarinėti, kaip pasijuokti iš vieno skino:) (kolegės turbūt jį pažįsta :) Cтёпа)
Idejos buvo tokios: padažyti antakius dažais, nupaišyti su dantų pasta Davido žvaiždę ant pakaušio, ant nugaros, priklijuoti batus prie sienos, nubrėžt Davido žvaigždę ant vėliavos (tos kuri ant dešiniojo peties).

Kas man įstrigo: kai buvo pasiūlytas variantas su vėliava, jie nutarė taip nedaryti, nes "čia per Žostkai, čia pasityčiojimas iš Lietuvos". Ha!

Gal todėl kad aš esu gimęs ne savo tautos valstybėjė (tik kažin kuri valstybė atitiktų mano kraujo mišinį:), nesuprantu patriotizmo, pagalbos vėliavai, kažkokiems kitiems simboliams.
Ir mums buvo plaunami smegenys, tik su patriotizmu didžiajai Rusijai - juk, labai puiku kad tokai stipri valstybė... nugalėjo fashizmą... pirmi žengė į kosmosą, etc. Po to prasdėjo literatūra apie Gulagą, lagerius... tai graudu pasidarydavo. įdou kad mus visada kažkaip sukontrlietuvindavo - istorijos pamokuose pasakodavo, kaip lietuviai pasiko napoleoną, vokiečius, dar kartą vokiečius. Ne paslaptis, kad vartojame, vartodavome lietuviams pavadinti "labas", litą vadindavome lohas:)
-Labas!
-Сам ты лабас!

Imho visa tai, kaip ir pagarba vėliavai ir patriotizmas, priimama kaip mada. Kažkada girdėjau labai fainą pasakymą, kad patriotizmas tai ne meilė valstybei, šaliai, o meilė tėvams, draugams, kiemui, gimtąjam miestui, kraštui. Jei pultų _l_ietuva, manau, imčiau ginklą į rankas, nes gresia pavojus; gresia ne LIETUVAI, TRISPALVIAI, o mano artimiesiems. ir jokios pagarbos skudurui neturiu.

Dar man labai keista, kad nusprendę pajuokauti, suerzinti asvo draugą, vyrukai nenorėjo įžeisti abstrakčios lietuvos.

Žmonėms, kurie nori susivienieti prieš kažką reikalingas simbolis, bet ar jis nevaržo esant laisvam? Kam reikalinga vėliava, jei aš žinau, kad už jos stovi žmonės. Kaip sakė opit, " cia galima be galo gincytis, bet silumos tinklus vertinsiu tik del to, kad jie sildo, o ne del to, kad daug zmoniu paaukojo gyvybes:)" Buvau, prieš tai ir sakiau, kad vertė susijusi su istorija, ot ir ne. Dabar suprantu, kad dalyko istoriją (visgi butina žinoti) reikalinga kad galėtume nuspręsti apie ateitį, o dalyku vertė su istorija nesusijus. (vėl aiškinuosi Историческое чувство)

И пишу я на литовском не из-за того что это государственный язык, а потому-что некоторые мои друзья просто не умеют читать по русски;)

Pabaigai, iš tikrųjų, nesenai supratau kad mano seneliai į lietuvą atsibastė kaip kolonizatoriai:) Senelės gamykla, kur ji dirbo per karą, buvo nukėlta čią, o senelis, baigęs karininku mokyklą su pagirimu, galėjo rinktis kur važiuoti - už tarnyba lietuvoje daugiau mokėjo. Taigi prieš jūs CCCP kolonizavimo padarinys:)

Comments

manau Maksimai, kad niekas negime valstybeje - gime is moters isciu, o po to pateko i seimos apsupti, vaiku namus, siuksliu deze ar dar kur nors. Aisku pas kiekviena gimusi yra isreiksti etniniai bruozai, nes tai jau pati gamta iprudijo tas visas genomas ilgu maisymusi pasekoje.
Kai matai dangu, uodi pavasario kvapus,ka nors myli ar neapkenti - ar save identifikuoji su kokia nors tauta? - Man rodos tada ir esi tas nesuzalotas simboliu pirmapradis zmogus.
Liudna ne tai, kad mes patys kuriam sibolius, bet liudna kad jie uzgozia tikrosios nesusimuliuotos gamtos reiksme, ir tai vyksta ko gero todel, kad mes del savo supi*sto egoizmo savo sukurtus kurinius linke myelt labjau nei esme slypincia uz ju.

Russo:)
ištikrųjų, toks simboli pasaulis kartais tampa tokiu nekenčiamu ir kvailu, ir neteisingu, tačiau suprati kad be jo neišgyventum, mirtum arba sustotum, svarstydamas ar pajudėti (beveik kaip tas filosofo mokinis, bet mes gi suprantame kad visko neapskaičiuosi:)

bet gerai, labai gerai būna nieką niekaip nevadinti, ir sustoti į gamtą (o man miestą, žmones) bežiūrint. TRUE!

ir ištikrųjų visos tos identifikacijos tiesiog nereikaligos, bet stereotipai nemiega - skaldyti ir valdyti juos reikia:)))

Aš, manau, suprantu tavo kambariokus. Jie pasąmoningai suprato, kad nereikia peržengti kažkokios ribos (šiuo atveju-šaipytis iš vėliavos)ir tą ribą, galbūt kiek netiksliai, įvardino kaip pasityčiojimą iš Lietuvos. Man tai visi aprašyti variantai atrodė daugmaž vienodai įžeidžiantys. Nesigilinsiu, gal tas skinas jiem buvo kuo pakenkęs, gal jie tiesiog norėjo atsikeršyt.
Dėl tautinių/patriotinių/nacionalistinių jausmų nenoriu veltis į ginčus, čia vėlgi žmogaus pažiūrų reikalas, ar jam artimesnė kosmopolitinė ar patriotinė pasaulėžiūra; ar jam savo tautiškumui suvokti reikalingi simboliai, kaip vėliava, herbas, himnas, etc.; ar vėliavėlė, [skino] nešiojama ant peties reiškia, kad jis nebijo išreikšt savo požiūrio, ar ji tiesiog ten yra dėl mados. Dar pridurčiau, kad susivienyti galima ne vien prieš kažką, bet ir už kažką.
Atrodo, kad tau patriotizmas tolimas tiek pat, kiek man artimas. Teisingai pastebėjai-visai natūralu, kad tautinės idėjos tau svetimos - nes gimei ne savo tautos valstybėje. Šiaip ar taip, su kai kuriais tavo žodžiais sutinku. Pačiam įstrigo žodžiai iš kažkokio rusiško serialo, kad tikras patriotas tas, kuris stengiasi, kad jo šalyj būtų gera visiems, ne tik tautiečiams. Čia vėlgi yra daug už ir prieš, bet manau, kad jau ir taip per daug išsiplėčiau. Ačiū už dėmesį..

o ne geriau vartoti zodi 'salis' vietoj 'valstybe'(cia kas liecia gimimo vieta)?
juk gimsti georafineje erdveje ir kazkurios etnines grupes bendruomeneje, o ve valdzios koridoriuose.

"ve valdzios koridoriai" - cia baisiai smagus mistaipas :)

dabar pats zvengiu pameles :)
zjbs tas spontaniskumas - kartais ziurek ir gaunas kalamburas del kurio verta baksnot i klaviatura;)

st_ reshpect, jei ne sunku papasakok apie patriotizma:) kas per ciortas yra? nes neprimatau toliau savo kiemo ir artimųjų:) ačiū, kad skyrei laiko parašyti savo nuomonę.

cinikas: su "valstybe" ir "šalimi" - čia asmenybės patirimai:P
o nuo valstybės irgi priklauso koks tu busi, su asmniškomis/išplautomis smegenims, tuščiu/pilnu skrandžiu ar dar kokis nors savybės.

humoristai;)

Šiaip tai gana plati ir man įdomi tema. Tikiuosi kada nors susikaupti ir parašyti apie tai savo blog'e. Nes mano komentarai dabar būtų nesistemingi ir neaiškaus ilgio. Pvz.parašiau vakar, o nepraėjus pusvalandžiui jau žinojau dvigubai daugiau, ką galėjau parašyt, bet pamiršau;)

lauksiu:)

cпасибо, что вернулась:)
начионализм в том наверно и состоит, чтобы людей загнать в застенки страны/отчизны :(

стереотипы нацизма, национализма в каждом лежат:) нечаянно или в стрессовой ситуации подумать так может почти каждый - не было бы скинов, мы наверно бы об этом не размышляли :)
повторюсь: остаётся разделять и властвовать над стереотипами:)