« Maskaradas | Main | Rankdarbiai »

14 blogiausių

Anglų paskaitai reikėjo kokio nors straipsnio, radau šitą. Nusprendžiau čia parašyt santrumpą šiokią tokią.

14 kenksmingiausių korporacijų

1. Caterpillar

Buldozerių kompanija, manau matėt logotipus statybose. Jie gamina specialiai Israelio kariuomenei modifikuotus D-9 ir D-10 buldozerius. Jie skirti palestiniečių namams griauti. 2003 metais viena taikos aktyvistė, norėdama apsaugoti palestiniečių namą, žuvo. Dar yra žinomos ir trijų palestiniečių mirtys.

2. Chevron

Chemijos pramonės kompanija. 1964 - 1992 metais Ekvadoro tropiniuose miškuose paliko 600 statinių su toksinėm mežiagom, apie 80 milijonų kubinių metrų užteršto vandens pateko į upes. Tų upių vanduo bivo naudojamas prausimuisi. Žmonės pradėjo sirgti įvairiom odos ligom.

Chevron nusamdė privačią kariuomenę, kad išvaikytų Nigerijoje protestuojančius darbininkus, buvo panaudoti ginklai prieš taikius žmones.

3. Coca-Cola

Pati žinomiausia kompanija pasaulyje. Kolumbijoje buvo nužudyti protesto lyderiai, kiti buvo pagrobti ir kankinami.

Indijoje Coca-Cola superka valstybinius giluminius vandens telkinius ir gamina iš jų savo produktus, taip vandens negauna žemdirbiai ir provincijos kaimai, kur žmonės pradeda gert gruntinį vandenį, kuris yra nešvarus. Jau daug susirgusių įvairiausiom ligom.

2000 metais apie 2000 Jungtinių Valstijų darbuotojų išėjo iš darbo dėl to, kad atlyginimai ir paaukštinimai nustatomi pagal odos spalvą.

4. Dow Chemical

Vietnamo kare buvo naudojami šios kompanijos chemikalai, kurių poveikį sveikatai dar dabar jaučia vietnamiečiai ir amerikiečiai kariai. Ši kompanija išrado napalmą, nuo kurio žuvo tūkstančiai nekaltų Vietnamo žmonių.

Indijoje Bhopal mieste 1984 metais įvyko viena didžiauių cheminių nelaimių, žuvo tūkstančiai, 150 tūkstančių buvo sužeisti.

5. DynCorp

Apsaugos kompanija, metinė apyvarta apie 100 milijardų dolerių. Buvo įsivėlusi į prostitucijos ir ginklų verslą Bosnijoj.

6. Ford Motor Company

Nuo 1999 metų Jungtinių Valstijų aplinkos apsaugos departamentas išrenka Fordo automobilius, pačiai neekonomiškiausiais Valstijose. Dabartinių modelių, pagal kuro sanaudas, duomenys yra blogesni nei pirmojo Fordo Model-T.

7. KBR (Kellogg, Brown and Root)

Didžiausia kompanija, kuri "atstatinėja" Iraką. Visus darbuotojus pasamdė iš pigių Azijos valstybių, darbuotojai dirba sunkiomis sąlygomis 7 dienas per savaitę, 10 valandų per dieną. Gyvenimo sąlygos taip pat blogos, maisto mažai.

8. Loskheed Martin

Didžiausias pasaulyje rangovas kariuomenei. Stato radarus, raketas ir kitką. Kai 2000 metais Bušas buvo išrinktas, Lockheed Martin akcijų kaina patrigubėjo.

9. Monsanto

Didžiausias pasaulyje genetiškai modifikuotų sėklų gamintojas, valdo apie 75% rinkos. Pardavinėja pigiai trašas, kurios kenkia dirvonui, o sėklos, atsparios tiem pesticidams, yra gaminamos Monsanto, o pardavinėjamos brangiai. Taip gaunasi uždaras ratas.

Indijoje su Monsanto susijusiose gamyklose dirba apie 12 tūkstančių vaikų.

10. Nestle USA

Dramblio Kaulo Krante apie 100 tūkstančių vaikų dirba kokos plantacijose. 2001 metais Kanados vaikų saugojimo organizacija pranešė, kad apie 15 tūkstančių vaikų buvo nupirkta į vergystę kokos plantacijose, maždaug 30 dolerių už vaiką.

Nestle ir kotos kakavos kompanijos buvo sutarusios, kad nuo 2005 metų liepos pirmos dienos nei vienoj plantacijoj nedirbs vaikai, Nestle to neįvykdė iki šiol.

2005 metais Italijos policija konfiskavo partiją produkcijos, nes jos formulėje buvo neleistinų cheminių produktų.

11. Philip Morris USA

Didžiausia cigarečių gamintoja. Jie samdydavo nepilnametes "Marlboro" mergaites, kad jos gatvėse bendraamžiams dalintų cigaretes, kaip reklamą.

12. Pfizer

Didžiausia farmacijos kompanija pasaulyje. Jie Afrikoj, kur vidutinis atlyginimas 120 dolerių per mėnesį, pardavinėja vaistus ŽIV/AIDS sergantiem žmonėm už 20 dolerių už savaitinę piliulę.

2005 metais Europoje planavo pradėti prekiauti neišbandytais vaistais nuo AIDS ir ŽIV, tokiais kur dar niekas nežino jų poveikių ir efektų.

13. Suez-Lyonnaise Des Eaux (SLDE)

Vandens privatizatoriai. Filipinų sostinėje Maniloje vandens kainos išauko 400 - 700 procentų, šeši žmonės žuvo, ~725 susirgo po Manilos vandebs sistemos privatizvimo.

Bolivijoj apie 200 tūkstančių buvo atjungti nuo vandentiekio, jei norėjai vėl prisijungt reikėdavo moketį pusę vieno žmogaus metinių pajamų.

14. Wal-Mart

Viena didžiausių pasaulio korporacijų. Turi virš 5 tūkstančių parduotuvių visame pasaulyje, apie 2 milijonus darbuotojų, parduotuvėse ir gamyklose. Darbuotojai verčiami dirbti viršvalandžius be jokių kompensacijų, tik už minimalią algą. Lytinė diskriminacija. Dirbantys vaikai. Beveik visos gamyklos yra ne Jungtinėse Valstijose, o užsienyje, Malaizijoj, Kinijoj, Bangladeše, Svazilende, kur pigi darbo jėga.

Comments

ziauru. mes cia per kazkokia pamoka kalbejom apie zmoniu vergija. per metus pasaulyje isnaudojama daugybe vaiku ir suaugusiu. jeigu kam atrodo, kad vergija baigesi, tai jinai dar vis yra. 2MLN. zmoniu per metus yra paimami i vergove. uz betka. uz 5doleriu skola, seima atiduoda vaika dirbti, kuris tuos 5dolerius atidirbineja kelerius metus. ziauru.
na ir kaip praejo paskaita? nebuvo 'oh, so you're this kindda antiglobalist, aren't you?, gi-gi' ? nes man buvo :) uz vertini - aciu
buvo, buvo ir anksciau. jau priprato visi :)
durniai myzniukai! nesugebat patys nieko, tai tada reik apkaltint absoliuciai visus viskuo. matai pati blogiausia kompanija yra ta, kuri gamina buldozerius! tokio absurdo neteko girdet. reiketu ta buldozeri perleist per jusu sudnamius, uz tai, kad esat silpni ir inksciantys. o tokie neturi teises ir negali isgyventi pagal visas gamtos taisykles ir desnius. nevykeliu gauja bl..
išmintingasis killa, gyvenam visuomenėj (tarp žmonių ir su pretenzija į civilizaciją), o ne džiunglėse, todėl galioja ne gamtos taisyklės ir pagal jas gyvena ir silpnesni, atkreipk dėmesį. žinoti ir blogąją pusę, o ne tik džiūgaujant pirkti pigesnes cigaretes, yra ne inkštimas, vėl atkreipk. kad nesugebam iš ekonominių paskatų žudyti žmonių tai tiesiog puiku, nenorėčiau to sugebėti. o kitąkart paskaityk daugiau nei pirmą sakinį, mažiau taškyk mėšlo iš burnos, tuomet gal į tave žvelgs rimčiau.
kai kuriems punktams: guns dont kill people, people does...