« Euforijos pabaiga ir sudoku džiaugsmai | Main | blog.hc.lt blog'erio pareigos .) »

Mokslas, amatas ir menas (arba kai trūksta trackback)

disklaimerio ištraukos užsikontempliavau ant sąvokų: mokslas, amatas ir menas. Nenorėčiau per daug nuklysti apie savokų definicijas, todėl stengsiuos laikytis šaltinio konteksto.

Neesu dažnas ligoninių ar kitų sveikatos apsaugos instancijų lankytojas (nežinau kam reikėtų už tai dėkoti), bet manau, minėtu atveju minimas terminas (chirurgija) nėra mokslas iš viso. Lietuvos mąstais (turint omenyje gydytojų-chirurgų pasispardymus) tai būtų galima pavadinti amatu. Man, kaip mažai istoriją mylinčiai personai, tai nors ir skamba ganėtiškai viduramžiškai, tačiau paskirtis, priežastys ir pasekmės (tinkamesnio termino nesugalvojau) visiškai atitinka viduramžius - Tai neša pinigus.

Mokslas - būtų pasakyta per daug kraštutiniškai (?). Kraštutiniškai, nes dar besimokančiam (som įgūdžius gilinančiam) žmogui būtų leista operuoti (som pjaustyti kito žmogaus gyvybinius organus). Kitu atveju - būtų pasakyta per daug abstrahuojant "giminingas" sritis, kurių visų šaltinis (įskaitant nagrinėjamą pseudo-mokslą/amatą) yra medicina (kas iš tiesų ir yra tikslus mokslas).

Menas šiuo atveju yra visiškai šalia amato (netgi toje pačioje srityje). Chirurgiją galima pavadinti menu, kai operacija atliekama su dideliu tikslumu (kur pastarasis terminas nėra susijęs su mokslu, kiek su metrija), sunkinančiomis aplinkybėmis, chirurgui tuo pačiu metu žygiojant deathmarch. Apie tokios chirurgijos perliukus dažniausiai pranešama per mass-media.

Viską galima suverti ant vienos grandinės: mokslas - amatas - menas. Taip, teisingai - branduoliniai skaičiavimai taip pat galbūt kada nors taps menu.

Comments

kontra.

viduramžiais šito mokslo vardan ne pinigus kaldavo, o iškasdavo ir pjaustydavo lavonus, rizikuodami nuosava galva.

besimokantys neoperuoja, bet stebi, daro laboratorinius eksperimentus, pjausto gyvunėlius ir lavonus - ir taip įgija žinių ir patirties.

amatas - tai kažko pagaminimas savo rankomis (padeginėjant tebūnie - ugnies užkūrimas).

bet kokį meną galima pradėti štampuoti ir tada jisai tampa amatu. o meną imho darai tada, kai kažkas kitas tai pavadina menu.

kita vertus, ką duoda ši diskusija? :)

nežinau ką duoda .) šiaip tik rytinis brain-storm'as užėjo ,)

studentai pjausto lavonus, rezidentai pjausto gyvus žmones. 6 metai studijų, 4 rezidentūros. po 10 metų mokslo galima pjaustyti savarankiškai.

Andai kada tai teko deti galva ant asfalto. Nesekmingai.
Galva prapjove, bet ash vis shneku apie tai kas man svarbu - ar tai sapnas, ar pragaras?