« padvigubėjusi indeksacija | Main | Long live, Molvania! »

Ar Ameriką irgi galima mylėti? Taip!

Leonidas Donskis: Aš myliu Ameriką

http://www.omni.lt/?i$9359_70693$z_232638
............................................................
Paprasti europiečiai mėgo amerikiečių filmus, madas ir apskritai jų kultūros demokratizmą. Tad nemeilė JAV buvo (didele dalimi ir tebelieka) visų pirma Prancūzijos ir Vokietijos elito problema. Bet sykiu reikia pripažinti, kad pastaraisiais metais neigiamas požiūris į JAV tapo gerokai masiškesniu reiškiniu Europoje ir persimetė į tokias šalis kaip Švedija, Austrija, Graikija, Belgija.

Vis dažniau pabrėžiamas JAV kultūrinis imperializmas, "greito maisto" ir Holivudo vyravimas pasaulyje, beširdis JAV kapitalizmas ir stambiųjų verslo korporacijų diktuojama globalizacijos logika, kurią JAV esą brutaliai primeta visam pasauliui. Tad antiamerikanizmas natūraliai ir lengvai prigyja tarp kapitalizmo ir globalizacijos nekenčiančių Europos kairuolių - komunistų, socialistų, anarchistų, antiglobalistų, ekologistų, "žaliųjų" ir pan.

Ar Amerika kuria tik kičą ir masinę kultūrą?

Netiesa, kad JAV kuria tik kičą ir masinę kultūrą. Tai dažnai peršama mintis, kurią skleisti ir rimtai traktuoti gali tik žmonės, menkai susiję su intelektiniu gyvenimu. JAV universitetai yra geriausi pasaulyje, ne vienas jų pranoksta net ir legendinius Anglijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos universitetus.

JAV akademinis gyvenimas ir mokslas jau seniai diktuoja madas visame pasaulyje - įdomiausi dalykai humanitariniuose ir socialiniuose moksluose vyksta JAV, o gamtos ir technikos mokslų srityje JAV yra net pavojingai toli už savęs palikusios Europą (tai, beje, ES ir liūdina - šiuo metu didžiulės pastangos ir lėšos yra metamos mėginant kaip nors sumažinti šį Europos atsilikimą nuo JAV).

JAV muziejai yra nuostabūs - kas lankėsi Metropoliteno meno muziejuje, Guggenheimo galerijoje, Fricko kolekcijoje, Čikagos meno institute ar Moderniojo meno muziejuje Niujorke, puikiai žino, kad tai yra didžiausi moderniojo meno lobynai.

JAV spauda ir kultūros leidiniai taip pat turi didžiausią paklausą pasaulyje. "The New York Review of Books" yra tiesiog neprilygstamas literatūros ir humanitarinių mokslų knygų recenzijų žurnalas. O dažnai prikišamas Holivudas taip pat nėra vienareikšmiškai vertintinas reiškinys - ir jame sukuriama gerų filmų (nors prastų gerokai daugiau). O ką jau kalbėti apie nekomercinio JAV kino korifėjus - Woody Alleną, Wayne'ą Wangą, Jimą Jarmushą...

Tad viskas yra kaip tik priešingai - JAV yra kultūriniu ir intelektiniu požiūriu pasaulyje pirmaujanti šalis. Jos karikatūrinimas yra tiesiog nerimtas dalykas, kuriuo užsiimti gali tik provincialūs, menko išsilavinimo ir stereotipų įkalintys žmonės arba ekscentrikai ir snobai.

Pavojus taikai?

Gerokai rimtesnis priekaištas, metamas JAV, yra karai, į kuriuos ji įsipainioja ir įpainioja kitus. Pacifistinei Europai tai yra bene rimčiausias kontrargumentas prieš JAV. Taip, tiesos čia esama. Amerika yra galinga šalis ir neretai veliasi į pavojingus galios žaidimus, kurie destabilizuoja padėtį kai kuriose šalyse.

JAV iš tikrųjų nusikalto japonų tautai - galima kalbėti ką tik nori apie atominės bombos panaudojimo neišvengiamumą ano meto situacijoje, bet tai niekaip nepateisina civilių ir apskritai niekuo dėtų žmonių masinio išžudymo. Kariavimas ne ginantis, o mėginant spręsti technines ir politines problemas yra sunkiai pateisinamas. Tai tiesa.
...............................................................

Comments

tiesos daug, del vienaprasmiskai padaryto amerika-blogis. bet, kad amerika kritikuojama tu paciu jav intelektualu, menininku ir t.t.
reikia suprast, kad amerikoj yra daug ameriku. daug geru , bet ir daug blogu dalyku, kuriuos kritikuoja tiek visas pasaulis tiek amerikos (ne vien)intelektualai.
is esmes straipsnis geras , bet biski viskas per paprasta. amerika mylet galima uz kai kuriuos dalykus, bet tai nereiskia kad negalima tuo paciu kritikuot uz kitus.(ir uz daug daugiau nei pavojus taikai).

atrodo, pries kelis menesius, rodos netgi tavo blog'e, jau rasiau apie mastymo pagal "juoda-balta" principus pavojus ir ribotumus. Manau, kad aiskinti, jog sudetingi socialiniai procesai ir tuo labiau tokiu procesu kompleksai dideleje teritorijoje ir daugiamateje visuomeneje negali buti ivertinti vienareiksmiskai, yra daugiau nei trivialu, tiesiog, kvaila. Siuo poziuriu, Donskio straipsnis yra gera iliustracija ir priminimas, jog tiesa paprastai yra kazkur in-between.

Su draugu ginčijomės apie L.D. - kiek jis pvz dėl viešo savo pažiūrų nuoširdumo galėtų prarasti savo autoriteto procentų. Nors tai nepataiko irašo temon.

Šiaip galima ginčytis : ar Donskis stengiasi daugiau savo autoritetu įteigti žmonėms pozityvų požiūrį į Ameriką ar bando parodyti, kaip aukščiau pranešė MIG-114, jos veidų daugialypiškumą. May linksta prie pirmojo požiūrio. Elem - antrojo.

Taip, pastaruoju metu nekęsti JAV pasidarė labai populiaru. Vos kad ne main-stream. Tačiau nemanau, kad kiekvienas paklaustas 'kodėl nekenčia JAV' atsakytų rimtai ir teisingai argumentuodamas.

live the american dream...