July 18, 2005

zine review

kazkada sededamas nuobodziame darbe galejau skaityti, spjaudyti sau po kojom, bezdeti, galvoti (trumpai), ziureti ir rasyti recenzijas zinams, kuriuos nusibodo skaityti. taigi:

DIY OR DIE # 1 - kns - 2004-2005 - nemokamas :: andrius@hardcore.lt

pavadinimas patiko ir žadėjo kažką greito, trumpo, aiškaus ir trash'inio. tačiau yra kiek kitaip. skirtingai nuo tarkim Už Durų šis zinas nėra asmeninis, net gal per daug, nes didžiąją dalį sudaro (pusiau)verstiniai tekstai. vienas apie FOOD NOT BOMBS - nieko, bet realiai abejoju ar kažkam bus aktualu - panašiau, kad tiesiog reikėjo 'kažko tokio'... kitas apie skinhead'us - džiūgu, kad dar kartą paaiškinama 'kas yra kas' ir kad 'nazi scum fuck off', bet pačiam paaiškinimui kartais truksta aiškumo, o kartais pasisakymai prieštarauja vieni kitiems.. autorius, matyt, skubėjo. dar du stulpeliai. vienas, imho, šudas. kitas - nieko. dar yra paties autoriaus surašyti įspūdžiai iš praėjųsių metų FLUFF festo. iš anksto skeptiškai nusiteikęs, prisiverčiau perskaityt ir atradau, kad tai buvo įdomiausia skaityt.
zinas visai trumputis, paskuboms susuktas, o skelbia '2004-2005' - lėtai dirba redakcija, oi lėtai ;) o šiaip gal dar įdirbio, pastangų ir išeitų kažkas panašaus į Duobę.

DUOBĖ # 2 - kns - 2004 - kažkiek tai :: inlovewithlife@gmail.com, http://zbigas.dtiltas.lt/duobe

kitas 'naujas' zinas iš kns. kažkada varčiau ir pirmąjį numerį, bet negaliu rast dabar. kiek atsimenu jis buvo labiau 'pažintinės' krypties - toks 'pradedantiesiems', kur 'kas yra sXe?', 'kaip veikia anarchizmas?' ir pan. antras numeris tikrai brandesnis. ir formatas (A4->A5) jaukesnis. l.gražus viršelis! 4 straipniai-stulpeliai apie absoliučią laisvę, moterų/vyrų (ne)lygybę, mokyklinę sistemą, emo + kažkiek verstinio teksto, kuris parinktas visai gerai: 'gyvūnų produktai ir aplinka', Atleen O'Carrol straipnis iš Workers Solidarity, apie 'dievo išrinktuosius' ir smagus straipsniukas apie futbolo atsiradymą. dar ir interviu su ne visai dar nupidusiai LACK (2004 pavasaris). BIG up zino kurėjams - tikrai neblogas, formą įgavęs, įdomus skaityti zinas. laukiame kito numerio! (jame nepalikite tiek tusčių lapų zino galuose!;)

UŽ DURŲ # 1 - vno - 2004 - nemokamas :: sick_room@popstar.com

kaip pats save pristato '100% DIY emo ir saviraiškon oriented'. tiesa. gerai, nes nors ir atsirado naujų zinų, bet asmeninis - pirmas (bent jau šios 'bangos'). nemokamas. šviesk ir duok technologija. tekstas ir rašytas ranka, ir spausdintas kompu. viską parašė ir nupaišė autorius + jo draugai. keletas komiksų, istorijos apie emo ir jo santykį su pasauliu, apie tai, kaip 'jie tau sako', o 'tu turi būti toks, koks esi'. viršelis negražus, o vat paskutinio puslapio iš autoriaus tėvo CCCP armijos archyvo - tikrai geras. įstrigo komiksas apie žiaurų pasaulį, kur puodukai pagrindiniai veikėjai. ir dar 'svarbiausioji valanda visada yra dabartinė, reikšmingiausias žmogus visada yra stovįs prie tavęs, būtiniausia veiklas visada yra meilė'. zjb. (rašiau tai, kai išvijau iš talko kambario merginą, kuri norėjo ten pasivaikščiuoti, pasakiau, kad 'valdžia neleidžia' ir šiaip nerūpėjo ji man, nors ir matyta buvo ir našyvkes 'no nazi?' ir 'kas tu?' turėjo. va toks aš mėšlo gabalas;()

UŽ DURŲ # 2 - vno - 2005 - nemokamas :: kiras@grindcore.net

praėjo metai ir išėjo dar vienas 10 puslapių zino numeris ;) gerai, kad išėjo iš viso, aišku. antras numeris tęsia pirmojo pradėtą tusą, tačiau šį karta zinas pasipildo tam tikru kiekiu sunkiosios (grind/hc/metal) muzikos recenzijų. vėl rankomis darytas, vėl pakankamai purvinas. viduje vienos iš leidėjo grupių Co-Operated debiutinio albumo viršelis. išsikerpi ir įsidedi. zjb. toliau 'anoreksijos maras' ir 'kodėl grind'as gali būti meilė', dokumentinė istorija apie cigarėčių pirkimą/problemas su mentais. dar yra komiksų, geriausias, žinoma 'anoreksikė ir bananas'. ilgai juokiausi. viršelis gražesnis šį kartą, o galiniam puslapy piešinėlis/žodeliai 'punk&goth united' tema. good, bet pirmas numeris kažkaip truputį truputį labiau kabino.

VISAIP # 1 - u$a~vno - 2005 - nemokamas :: nindze@hardcore.lt

importinis zinas apie 'everyday revolution' su autoriaus įžanga, kuri viską nusako: viskas yra sudėtingiau, nei atrodo, kasdienė revoliucija yra sunkiau, tačiau geriau, nei akmenų mėtimas į mentus, labiau už 'už' tusą, nei 'prieš' tusą, švietimas, veikimas, 'tiems, kam ne vis vien - dar pavarysim!'. trumpas interviu su Submission Hold apie gyvenimą, idėjas, veiklą, ilgesnis su punk scenos aktyviste Stephanie apie buitinį rasizmą, apie merginų vaidmenį scenoje, ir t.t. ir dar vienas su Patriku apie ES, sienų režimą, politine situaciją švedijoje, ir t.t. trumpai apie amerikiečių profesorių lingvistą, Chomski, aršiai kritikuojantį JAV užsienio ir vidaus ekonominę-politinę veiklą. dar trumpiau apie švietėją Paulo Freire. taip pat apie Pierre Bourdieu. ištrauka apie plagiatą iš knygos '54 pasipriešinimo technologijos'. pasakojimas apie kiemo komuną ir 'progonas' apie situacionistus, meną ir kultūrą. Hanso Magnuso Henzenzbergerio knygos 'Didžiosios kraustynės' fragmentai.
įdomus zinas vakaro paskaitymams/pamąstymams, kai 'viskas yra sudėtingiau nei atrodo'.

BLOWN SPEAKERS - vno - 2004 - 2,5 lt. :: BLOWN SPEAKERS zinas, PO BOX 3193, LT-06002, garsekalbei@hotmail.com
geras, atspausdinta spaustuvėje zinas apie muziką. Kablio mokyklos dizainas ir stilius. muzikos naujienos. interviu su Envy, Marianas, 'aube, Omid, Engrave, Mustard plug, Metronome Charisma, muzikos apžvalgos ir vienas stulpelis. stulpelis vadinasi Wake Up - apie sistemą ir tave. stulpelis kaip stulpelis. ne 'fu' ir ne 'ah!'. muzikos apžvalgos neblogai, irgi Kablys school, bet įdomiau tai, kad apžvalgos, kaip supratau, buvo sudaromos ne iš atsiųstų/gautų įrašų, o labiau iš autoriams patinkančių, todėl blogiausias įvertinimas yra 6/10 ir dauguma yra 10/10 ar 9/10 ;) zodziu, tikrai geras muzikinis zinas, nors nagrinėjama muzika ir sukiojasi apie ta patį centrą. nu ir dar vieną savybę BLOWN SPEAKERS perėmė iš Kablio - nuoširdžiai stabdyt naujo numerio pasirodymą ;)

IŠJUNK VISKĄ # 5 - vno - 2005 - kiek duosi :: http://iv.hardcore.lt iv@hardcore.lt

Visų iki šiol išėjusių numerių aš neperskaičiau, tik dalimis, šokinėdamas, pervarčiau. kaltas,aš, kaltas, tikiuosi punkroko bažnyčia per savo atstovą žemėje, t.y. IV leidėją, atleisk man ir priims mano prasikaltusią sielą. Tam užtikrinti aš perkaičiau visą 5a IV numerį ir dabar jį aprašysiu.
gaila, kad nepavyks pradėti polemikos su kai kuriais autoriais, nes geriausiu atveju, šį blogą paskaitys zino sudatytojas, todėl tiesiog greitai prasinešam po tūrinį:

autoriaus įžanga - zjb, tačiau kažkaip man atrodo, kad laikas ironizuoti korporacijų kritiką, baudrialdiją ir postmoderną dar neatėjo, nes realiai niekas jų per daug ir nestumė, nenagrinėjo. imho, tas būtų įdomiau.

Kaip veikia pankrokas - gerai, kad rašytas, o ne verstas tekstas, bet ar to jau nebuvo kažkuriame IV? (gal kartu su 'ženklų aiškinimu'?) + galima pažymėti medžiagos nesusiderinimą. tai mes peršokame 'jau aptratus'(?) postmodernus, baudrijardijas, etc., tai grįžtame vėl atgal ir aiškinamės 'o kas gi yra pankrokas?'. net nesiaiškiname, tik šiaip atkartojame, pasitiksliname sąvokas, apibrėžimus, etc.

toliau nedidelis straipsnis apie demonstracijas - Laisva visuomenė, Rasistinė santvarka ir Autoritarinė valstybė. neblogas, gerąja prasme nesunkus straipnis, tik prie ko 'rasistinė visuomenė' pavadinime aš taip ir nesupratau.

verstinis Hakim Bey tekstas - tikrai geras, smegenis judinantis, netikėtas ir įdomus teoretine anarchizmo prasme.

toliau emo-existencial radikalus 'škėmizmas' apie sistemą - Statistinio vieneto statistinis vienetinis apmąstymas. biškis paranojos, truputis nihilizmo + kažkoks tingumas (paaiškinti, išsireikšti). nepatiko. jei tekstas rašomas su intencija 'nu jūs ir patys viską žinot', tai kam jis iš viso rašomas? nes žmonės arba žino ir jiems nuobodu skaityt. arba nežino ir nesupranta iš tokio stiliaus.

čia pat konkretus infos gabaliukas apie ES biometrinius planus - įdomu, trumpa, konkretu. patiko.

toliau piešinėlis/komiksas apie Viešajį Transportą Dabar. geras, paprastas vienos standartinės situacijos ('troleibuse') apibūdinimas, gerai išryškinantis spektaklio visuomenės taisykles ir prietarus. tik į galą užpiso 'čista pacaniškas' kalbos stilius.

dar piešinėlių. Pasaulio Sistema Dabar. mažiau žodžių, daugiau paveiksliukų. irgi gerai.

toliau 5-6 metų vaikai kalba apie gyvenimą. kai kurie atsakymai tiesiog nuostabūs. pvz., vien Simonas kovertas - 'kas yra laimė?' - 'laimė tai mylėti emrgaites. aš laimingas, kai man kažką leidžia.' arba 'kas yra mirtis?' - 'mirtis - tai mirti. kai žmogus susižeidžia galvą į stulpą'. nors visiškai iškrenta iš bendrojo konteksto (jei jis iš viso yra:), tačiau savaime - zjb., tyru, įdomu, juokinga, nenuspėjama, 'suaugusiųjų pasaulio' dar nesupūdytos mažytės būtybės.

o štai labiausiai ginčiuotinas straipsnis 'antisemitizmas kairėje'. įdomu, nes neįprasta, tačiau teiginiai, kad pvz. 'kai Šaronas vadinamas fašistu, ar Izraelis fašistine valstybe, tai tokiu būdu ne tik nureikšminamas fašizmo vaidmuo istorijoje, bet kartu bandoma įrodyti sau, kad žydai yra tokie kaip ir tie, kurie tiesiogiai prisidėjo prie genocido nusikaltimų' yra nesąmonė, nes imho kai kažkas (Šaronas, pvz.) yra vadinamas fašistu, fašizmas nenureikšminamas, sureikšminamas įvardyto žmogaus (valstybės, sistemos, ir t.t.) 'blogumas'. o dėl bandymo 'įrodyti sau', tia nebent tai taikoma konkretiems genocidą vykdžiusių žmonių palikuonims, kurie turi 'kaltės jausmą' (apie tai minėta ir tekste), kitais atvejais - tik pretenzingas 'pšyk', ne daugiau. o visa kita iš esmės įdomu ir verta. amen.

toliau raportas iš No Culture Without Subculture. įdomu, sava, gyva ir visai šalia - Minske, už viso labo 200 km. ir tik straipsnio dėka sužinojau apie kai kuriuos dalykus, kurių net nemačiau, kai ten buvau. ir nors Dragga vakar ir pasakojo, kad seni nupirdę 'anarchistai' iš NAVINKI redakcijos nupiso pusę granto, skirto renginiui, tačiau spjovus ant jų iš aukštai aukštai, renginys buvo visai vykęs. seminarai, workshop'ai, parodos, koncertai, filmai, spektakliai. daug žmonių, daug šalių. gražu.

DIY alkofrontinimas - nors neaktualu, bet geriau vartot DIY mėšlą, nei pirkt tą mėšlą ;)

toliau gender klausimai - Berniukai ir Mergaitės - esmė tokia - '...reikia kovoti išvien, o ne paskirsčius pajėgas į dvi, vyrų ir moterų, stovyklas' + keletas įdomesnių sugretinimų ir retorinių klausimų.

ir dar vienas dalykas, iškrentantis iš konteksto, kurio nėra. Poezija. jei trumpai, tai mergaitės apie 'seilės šude arba šudai seilėse'. nepatiko. berniuko apie save, aplinką ir mąstymą. patiko.

a! viršelis. gal gražu? bet ne man ;)

zinas jau švenčia 5ąjį gimtadienį, o tai yra reta ir puiku! zinas yra įvairaus pobūdžio ir 'sunkumo' tekstų ir kt. rinkinys. antikonceptualus skaitalas visiems.

KABLYS # 13 - vno - 2005 - 7 lt :: http://www.kablys.hardcore.lt kablys@hardcore.lt
čia tiesiog perkeliu kažkada anksčiau parašyta recenziją.

visa diena skaiciau Kabli#13. visa diena galvojau - kuris is musu paseno - as ar jis? respektas uz kaina [3lt.], leidyba [raskit kita toki underground 66psl [-4 reklamai] A3 zina], 'pasidaryk pats' cd rinkini ir grazu virseli. o is turinio tai
*gerai: kaip ir stulpeliai vien uz tai kad jie yra [o realiai spyre - Miciaus Plastikas] (tas 'taupyti' tusas ir 'mirties' tusas - jo, jo, taip, taip ;), Roskilde vs. Tabuns (trumpai ir aiskiai - pliusai/minusai), Analena (nuosirdziai kazkaip), Moshe sason Yosi Bijo [aka Alexo;]israelio scenos reportas (juokingai, bet tuo paciu issamiai), Manifesto Jukebox (pati 'idomiu turo uzrasu vietoj interviu' spausdinimo ideja yra gera/nauja (bent jau musuose), bet patys uzrasai tai kartais uznesa i 'inturistu' ispudzius blogaja prasme (a, maistas, a pirtis, a vel maistas, a vel pirtis..), SC (geriausias numerio interviu - tik biski man numuse i gala kai prasidejo 'tusas vs. politika' - gal geriau butu 'tusas + politika'?), You and Me (labai gerai, nuostabus nuosirdus zmones + nuostabus nuosirdus zinas = suzavetas abejoju SC geriausio interviu titulu ;)[vel norejau pervartyt, bet atrodo antra karta pameciau ta pati 4 numeri ;(], Tragedy [neradau linko, radau tik kazkada senuose grinuose ju man uzrasyta adresa ir... autografa! ;))) - Tragedy North Gantenbein ave 4507 Portland OR 97217 U$A] (grupe - up, interviu - labiau down), Burst (visai smagu pamatyt zine pagaliau interviu su nezinoma grupe!;), Engrave (rimtai susimasciau prie situ ar idomus man interviu? galvojau, galvojau, kol pagaliau kazkiek tukstanciu nerviniu 'uz' lasteliu nusvere savo oponentus), Lauros Karusele (anksciau viska perskaityt buvo sunku prisiverst, dabar viska ir noriu dar ;), speju kad is Propaghandi tinklapio verstas tekstas (l.gerai, tokiu reik), Paprika Korps (nors naujas albumas Telewizor man nepatinka, bet senas albumas ir prisiminiai is koncerto senuose grinuose sako 'hands up!'), Spaudos Apzvalga (! super, kad ji is viso yra! ;) jau nekalbant apie visus 'naujosios bangos' zinus uzderejusius musuose - juos labiausiai visus noriu buciuot, bet vis varzausi - nebent Wanteda, Arvydui nematant..), recenzijos [radijo triukshmai] (gerai, kad suzinojau nauju grupiu, gerai, kad kai kuriu kazkada prasysiu Krilo irasyt, bet kazkaip truksta ivairumo - dauguma irasu sukasi apie 'pop-punk' arba 'metal-hardcore' su retkarciais islindanciais kitoniskumais - kaip is suprantu, kad kokius cd gauni, tokius ir aprasai, bet vistiek kazkaip nuobodoka..),
*nei silta, nei salta: In.Stora, Gameness, WMAF (bandas - up, interviu - down), Kafka (band - up, interviu - down), dEFDUMp ('o gal i 'gerai'?, gal ne'..), Complete (nei silta, nei salta..)
*blogai: skiltis 'naujienos' (man atrodo, kad tai senojo Kablio apie 'didesnes' grupes liekana - nebent vietines+aplinkines [lv, blr, ru, pl] scenos tokio tipo naujienas butu idomu skaityt) Propaghandi (kazkaip visai nevykes interviu - tikriausiai Domas ilgai abejojo det ji ar ne ;), Alians (kazkada perklausiau viena albuma, neatsimenu muzikos, atsimenu juodai-raudona anarchistini virselio apipavidalinima - o jie pasirodo tokie vat neidomus ir netgi sikniai (istorija su pasiimtais pinigais ir isvaziavimu))
all in all, kad ir nejutau to 'greciau-paskaitom-kabli-juk-cia-taip-gera-ir-zjb' kaip anksciau, bet anyway l.didelis RESPEKT+ACIU+GAILA (jei cia paskutinis numeris) leidejams!

+++
jei pamirsau koki zina (jo, jo, zinau apie Shudo 'Mazaji Kabli', bet kazkaip net ir nezinau ka apie rasyti;), parasykit, noretusi paskaityti ir 'recenzija' parasyti ;)
ir davaj, davaj, zinistai, pulkim prie kompu, lapu, spaudinimo masineliu ir gimdykit kitus nuostabius jusu smegenu ir sirdies vaisius!

Posted by xdirtx at July 18, 2005 09:17 PM
Comments

Emm, čia tipo jei nori pasiskaityt, tai į tuos kontaktinius mailus reik rašyt ir atsiunčia man?

Posted by: Pawka at July 18, 2005 11:20 PM

norėčiau paskaityti ninzės ziną, jei tebeturi jį.ir Blown Speakers.may I?

Posted by: aš at July 18, 2005 11:35 PM

ej, jegele sitos issamios recenzijos. kazkaip prasmes zino darymui prideda.
tuoj pat sianakt pradedu destyt ant popieriaus nauja numeri, ir pasizadu rugseji/spali pasiust lietuvon. jei ne - uzmetykit akmenim.
:)

Posted by: ninja at July 19, 2005 05:47 AM

pawka: koks tu supratingas! :)
tu: jo, jo. isvarau sian greit. grisiu ryt, tai gal ryt? i maila ar telefona parasyk.
ninja: jau einu grindinio lupt ;)

Posted by: xdirtx at July 19, 2005 04:05 PM
Post a comment









Remember personal info?