tumblr series of tubes:

>>

« kaip susiinstaliuoti mailvelopę firefox'ui | Main | there is no backup copy »

Septiembre 25, 2013

accelerando trivia

strosso accelerando yra puiki puiki knyga. pirmą kartą skaičiau prieš kokius septynis metus iš ekrano ir labai greitai, paskui netyčia nusipirkau vokišką versiją ir padėjau po lentyna, neseniai pamačiau, kaip bičiuliai parsinešė iš rūkomo knygyno, užsinorėjau, suskaičiau per savaitę traukiniuos. einu pirkt 'glasshouse' ir kitų.

kitaip, nei skaitant 'quantum thief' (irgi gera knyga, tik autorius yra fizikas teoretikas ir daug teksto atrodė kaip tyras technobabble), labai patiko mokslinė 'mokslinės fantastikos' dalis. keletas aspekčiukų iš profesinės pusės.

p.20:
The latest figures say something like seventy percent of the baryonic mass (1) of the M31(2) galaxy was in computronium, two-point-nine million years ago, when the photons we're seeing now set out.
(1) viskas, kas nėra tamsioji medžiaga: žvaigždės, dujos, planetos, mes.
(2) andromeda, mūsų sosiedka

p. 369, t.p. p.22:
"We've known for most of a century that there's something flaky going on out there, out past the Böotes void – there are a couple of galactic superclusters, around which there's something flaky about the cosmic background anisotropy (3). Most computational processes generate entropy as a by-product, and it looks like something is dumping waste heat into the area from all the galaxies in the region, very evenly spread in a way that mirrors the metal distribution in those galaxies (4), except at the very cores. <..> It looks like they're doing something purposeful and coordinated, something vast – a timing channel attack on the virtual machine that's running the universe (5), perhaps, or an embedded simulation of an entirely different universe. Up or down, is it turtles all the way (6), or is there something out there that's more real than we are?

(3) neseniai teko iš gana pirmų lūpų išgirsti paskutines naujienas apie nelygumus kosminiame mikrobangų fone, kurie yra labai sudėtinga įvairių triukšmų/objektų/fizikinių procesų įspaudai. Ten tikrai yra keistų ir šiandien nepaaiškinamų dalykų.
(4) astrofizikai 'metalais' vadina viską, kas nėra vandenilis ir helis, kažkodėl, 'historical reasons'. paprastai galaktikose daugiausiai sunkesnių už He elementų, kurie iš esmės susidaro žvaigždžių evoliucijos metu, būna arčiau centro.
(5) kaip tik prieš tai traukiniuose skaičiau schneierio 'secrets and lies', surezonavo šitas sakinys. 'timing channel attack' yra juodos dėžės baksnojimas žiūrint, kaip greit ji į ką reaguoja. šiuo atveju skaičiavimus atliekanti mašina -- pats erdvėlaikis.
(6) pamenu straipsnį apie eksperimentinius būdus išsiaiškinti, ar negyvenam simuliacijoje.

p.87:
A huge, framed rendering hangs over the back of his threadbare office chair: the collapsing cosmos of the End Times, galactic clusters rotten with the Dyson spheres of the eschaton falling toward the big crunch. Saint Tipler (7) the Astrophysicist beams down from above with avuncular approval, a ring of quasars forming a halo around his head. Posters proclaim the new Gospel: COSMOLOGY IS BETTER THAN GUESSWORK, and LIVE FOREVER WITHIN MY LIGHT CONE (8). "

(7) Tipleris yra vienas iš to pseudoteologinio briedo apie antropinį principą ir protingos gyvybės kaip visatos egzistavimo pateisinimo autorių.

(8) Šviesos kūgis -- reliatyvumo teorijų sąvoka, aprašanti mūsų erdvėlaikio priežastingumo struktūrą. Žiūrėdami į įvykio šviesos kūgį, galime nustatyti, kurie įvykiai gali būti sujungti keturmatėmis trajektorijomis, lėtesnėmis už šviesos greitį, kurie gali apsikeisti tik šviesos signalais (nes šviesa -- pats greičiausias dalykas Visatoje), o kurie įvykiai niekada negalės apsikeisti informacija, vienas kito įtakoti ar tiesiog sužinoti apie vieni kitus (jie yra vienas kito 'absoliučiai kitur').

daugiau neatsimenu. gal kas gali papasakoti, kas yra
a) Turingo orakulas
b) kaip ten visgi išsisprendė tas reikalas su kačių kaukolėm?

Posted by kpmg at Septiembre 25, 2013 11:40 PM kaip.tik.ten

Comments

dėkui už nuorodą į rūkomą knygyną. neteko lankytis. bus vienas iš taškų netolimo vizito metu. gal susimatysim. turėčiau klausimų apie what's up in berlin.

Posted by: nin at Septiembre 26, 2013 1:59 PM

Turingo orakulas, manrods, yra Turingo mašina ir, na, orakulas kartu. orakulas yra toks prietaisas, kuris gali išspręsti konkretų uždavinį. koks tikslas? pvz. Turingo mašina negali atsakyti į klausimą, ar Turingo mašina su tam tikra įvestimi ką nors išspjaus, ar amžinai užsiloopins. orakulas, tuo tarpu, gali tai žinoti (pvz. jei Orakulas turi sąrašą visų išsprendžiamų funkcijų). bet Turingo orakulas negali žinoti, ar Turingo orakulas su konkrečia įvestimi ką nors išspjaus, ir t.t. ,)

Posted by: h. at Septiembre 26, 2013 5:56 PM

haec: tai toks deus ex black box, ne ')?
nin: žinoma, pyptelk! knygynas/biblioteka toks komiškas: viršuj eklektiškas humanities skyrelis, o apačioj rūsys su daug daug fantastikos.

Posted by: opit at Septiembre 26, 2013 11:36 PM

Post a comment




Remember Me?