tumblr series of tubes:

>>

« friends with strange cats | Main | convox in the dark »

Enero 1, 2013

zuckerborgo bedugnės atliekos

pagaliau trinuosi lauk iš feisbuko. vėlai, bet prikupėjo. faina galėti lengvai pasiekti bičiulius ir žiūrėti, kas ką veikia, dar ir instant gratification faina, bet tas fainumas primena jausmą apsimyžus: kaip ir šilta bei sava, tačiau atšąla, pradeda smirdėti ir lipti per arti kūno.

kadangi trintis lauk -- tai ištrint viską, perkeliu čia vieną išsikerojusį savo komentarą po atsisveikinimo įrašu. paredaguota bei pridėta linkų, blaivai visgi rišliau rašosi.

iš esmės tai atsakymas į "jei nieko blogo nedarai, nėra ką slėpti", "kompanijoms reikia iš kažko gyventi, tu jiems kuri ir atiduodi turinį mainais už nemokamas paslaugas", "privatumas internete yra iliuzija/internetas yra vieša erdvė". visiškai nieko gudraus, bet gal kam užklius.

<...> apie public web projektų monetizavimą aš viską pamenu po šešių metų IT industrijoje, paprastai tai neįmanoma ir neveikia vienaip ar kitaip neskriaudžiant vartotojų. šiuo atveju irgi -- feisbukas kaip ir būtų gera vieta, jei esi brandas ar žmogus-brandas, o bet tačiau staiga dabar reikia mokėti gana nemažus pinigus, jei nori, kad tave matytų daugiau, nei 15% tave sekančių. todėl prognozuoju, kad feisbukas degs ir žlugs, kaip žlugo geocities ar myspace. ir gerai, nes:

manyti, kad tik "blogą" darantys turi ką slėpti, yra didelė klaida. aš manau, kad nieko nelegalaus nedarydama taip pat turiu teisę į slaptą privačią komunikaciją, anonimiškumą bei teisę autonomiškai priimti sprendimus (tarkim, nematyti man asmeniškai skirtos reklamos, paremtos mano privačiu bendravimu).
feisbukas saugoja žymiai daugiau informacijos, nei tu manai parašęs ar uploadinęs: jis seka tavo santykius su didžiąja dalimi tavo socialinio rato, žino žmones, kurie tau svarbiausi, žino, ko tu ieškai internete, kokią muziką mėgsti, daug straipsnių, kuriuos tu skaitai, tavo vartojamas frazes žinutėse, politinius polinkius, targeted reklamos rūšis, kuriai tu jautrus. jei 'internetas yra vieša erdvė ir elgiamės atitinkamai', tai aš atitinkamai ir elgiuosi, dingstu iš šitos viešos erdvės ')

sakai, "privatumas yra iliuzija internete" -- aš manau, kad čia suabsoliutini. feisbukas nėra internetas, feisbukas -- tik vienas tinklapis, populiarus todėl, kad patiems html'ą rašyti atsibosta, nes hackeriai, kurie sukūrė apache serverius, firefox'ą ir visą kitą atviro kodo pagrindą internetui, nepadarė, kad jame ne tech žmonėms būtų _tikrai_ paprasta bendrauti su draugais. feisbukas trackina _viską_, ką jame darai, o tarkim, serveris, kuriame laikau svarbius dalykus -- paštą, blog'ą, etc -- neseka nieko, na gal į IP pasižiūri dėl statistikos.

dar, be to, ir interneto ekosistemos aspektas, va mičiurininkiška metafora: galima visoje plačioje šalyje auginti vien tik monsanto medvilnę ar kukurūzus, bet galima leisti kiekvienam kaimeliui auginti savo daržoves, kokios jos bebūtų: daugybės rūšių, gal gumbuotos, gal ne visur skanios, bet skirtingos. tas pats ir su socialiniais tinklais. sveikiau in the long run ir kur kas įdomiau.

Posted by kpmg at Enero 1, 2013 8:49 PM kaip.tik.ten

Comments

po kelių metų pasibandymo išsitryniau irgi neseniai praktiškai dėl identiškų priežasčių

Posted by: Nin. at Enero 2, 2013 2:07 PM

Ačiū už nuorodą į Ebeną Mogleną. Jau antras geras iš Keynote.

Posted by: ffwd at Enero 3, 2013 12:30 PM

o koks pirmas geras?

Posted by: opit at Enero 3, 2013 1:40 PM

Bruce Perens - The state of open source and introducing open hardware

Posted by: ffwd at Enero 3, 2013 7:25 PM

Suabejojau čia ir jo, "keynote" - tai ne konferencijos pavadinimas, o šiaip žodis. My bad. Konfos pavadinimas - LCA2012 (linux.conf.au).

http://www.youtube.com/watch?v=Uoum-DHO7S8

Posted by: ffwd at Enero 3, 2013 7:43 PM

Tai, trumpai tariant, paspaminau ir tiek. Su įrašu ryšio išvis jokio. :D

Posted by: ffwd at Enero 3, 2013 7:45 PM

a, mačiau šitą, tiksliau, 'mic buvo paleidęs kambary groti'.
ten šiaip ne spamas, ten kontekstas :)

Posted by: opit at Enero 3, 2013 10:48 PM

Post a comment




Remember Me?