tumblr series of tubes:

>>

« menas yra tai, ką aš pavadinu menu | Main | žiurkikės »

Enero 12, 2010

facebookakke

irgi suku apie tą sistemą galvą, ir turiu ką pasakyti apie tris dalykus:

a) privatumas: nėmaž ja nepasitikiu, ir ji man neduoda jokio pagrindo ja pasitikėti. ne tiek dėl gandų apie fbi/cia/etc, kiek dėl to, kad mordaknygė yra kone tobulas informacijos apie žmonių tarpusavio sąryšius ryšius gavimo kanalas. todėl man labai keista, kad neseniai pradingo funkcionalumas, leidęs (netgi reikalavęs) apibūdinti ryšį su "draugu" -- kas yra kieno klasiokas/brolis/buvusioji/kas su kuo susipažino irane. nesunku išsikasti bet ko, esančio ten, id-level duomenis, nuotraukas, draugus, mokyklą, pomėgius, lankomus renginius, o kur dar nesuvokiami skirtingi fb ir fb lite privatumo nustatymai, paieška, kuri parodo daugiau, nei nepažįstamas žmogus norėtų atskleisti savo profilyje, etc etc. kita vertus -- su 200+ "draugų" galima pradėti kalbėti apie security through obscurity, tikiuosi.

b) rozetės ir kištukai: digitalinė atskirtis anaiptol nėra naujas dalykas. kažkada jau girdėjau klausimą -- o kas tave pakvies į išgertuves, jei neturi telefono ir e-mailo? dabar fb. so it goes.

telefono bent kurį laiką nebeturėsiu, bus matyt, kaip su tomis išgertuvėmis. anot 11Y4 išminties, didžiausia tikimybė į jas patekti -- turint daug didelių neatidarytų butelių.

c) content -- taip, tai yra efektyvus būdas sužinoti, ką ruošiasi daryti/darė draugai: kada jie norėtų alaus, kada čiuoš nuo kalniuko, kaip ji nutrūko ant sofos per gimtadienį. bet ne daugiau. nes turinys, kurį mes ten rašome, yra apgailėtinas. tai ne turinys, i.e. rišlus tekstas, tai kažkokie turinio tangentai, multitaskinusios sąmonės srauto atliekos, twitterinis analfabetizmas. matau, kaip nuo to nuskursta vhc forumai, blogai, blogerių tekstai -- man šita blogoferma brangi ir man gaila, kad anksčiau daug ir įdomiai rašę žmonės tyli. nežinau, kodėl -- paranoja? feedbacko nebuvimas? išėjimas į neanoniminius socialinius tinklus, kur rašote tiesiai approvintiems draugams? jūs man pasakykit.

pamenu, kaip kažkada dammit kalbėjo apie webo, kaip visiems atviros, demokratiškos informacijos sklaidos sistemos renesansą (turėdamas omeny wikipediją). dabar turime barokinius interfeisus ir rokokinį turinį. kai puslapyje javascripto kur kas daugiau, nei teksto, imho, šūdas.

Posted by kpmg at Enero 12, 2010 5:36 PM kaip.tik.ten

Comments

nes bukakke...

Posted by: adomas at Enero 12, 2010 7:29 PM

> su 200+ "draugų" galima pradėti kalbėti apie security through obscurity, tikiuosi.

Sakykim, įvykio X atveju tiksliai žinomi trys žmonės, bet manoma, kad jų yra daugiau. Pasirodo, kad taip: jie turi vienas kitą pridėję į "draugus" snukbuke.

Gavę sąrašą žmonių, kurie irgi turi pridėję šiuos tris į "draugus", turėsime sąrašą tų, kurie irgi gali būti susiję su įvykiu X.

Tokiu atveju platus ryšių tinklas kaip "security through obscurity" nesuveiks. (Jei kas rėks dėl "gali būti" - you missed the point.)

Posted by: tczy at Enero 12, 2010 10:57 PM

Plem, redagavau redagavau komentarą, kad neskambėtų vienpusiškai, tai dėl to pradėjo skambėt neaiškiai ir gabalai senų sakinių kyšoja, iš kur kyšoti dalykams nepadoru. :)

Mikroblogai, beje, neturi (iš)liekamosios vertės dėl savo in-the-now. Aš tai jų po metų dabartinių neskaitysių - nei svetimų, nei savo. Po savaitės, spėju, irgi.

Posted by: tczy at Enero 12, 2010 11:09 PM

viskas gerai su tais sakiniais, tris kartus perskaičiau ir vizualizavau venn'o diagramas.

man jie (šiokią tokią) išliekamąją vertę turi kaip atminties tęsinys, nes atmintis būna trumpa/aptemdyta alkoholio/suėsta emailo ir narkotikų ')

Posted by: opit at Enero 12, 2010 11:28 PM

dėl security through obscurity ir fuzzy friending, drįstu kelti hipotezę, kad iš dalies security through obscurity lygis priklauso nuo a) sistemos atvirumo / uždarumo ir b) sistemos anonimiškumo.

jeigu tu turi 200 draugų feisbūke, iš kurių 10 tavo tikrų draugų turi tik po 50 draugų, ir dalis šių *tikrų* draugų draugų sutampa tarpusavyje ir su dalimi taviškių 200, galima su tam tikra paklaida apskaičiuoti, kur tie tinklai persidengia, ir kas iš tavo 200 draugų yra tikriausi. pagaliau, apskaičiuoti, kiek kartų tarp tavęs ir vartotojo X užsimezga dialogas komentaruose, ir kiek formalus / neformalus jo tonas (tai, tikėtina, gali atspindėti jūsų tarpusavio ryšį).

tuo tarpu, jeigu sistema yra atvira ir anonimiškumas nėra kliūtis "draugauti" (t.y. sistemos vartotojai yra nesunkiai linkę į savo tinklą įtraukti ne tuos, ką "pažįsta", o tuos, kurie pvz. "įdomiai rašo"), bus mažiau sutapimų ir daugiau chaoso. taip pat žymia sunkiau apskaičiuoti atsitiktinius ir tikrus persidengimus (kai sistema atvira, kai kurių savo "tikrų" draugų į tinklą neįtraukiu, nes juos prisimenu paskaityti ir atskirai, etc.).

Posted by: katiba at Enero 13, 2010 12:15 AM

taip, yra teisybės -- turint pakankamai duomenų, patternai išryškėja savaime. aišku, yra niuansų -- vis daugiau naujų vartotojų fb nesivadina vardais ar netgi atpažįstamais, kitur naudojamais nickais, etc.

kita vertus, ką norėjau pasakyti -- kad mane šiuo metu labiau kliudo ne hipotetinių priešų hipotetinės galimybės apie mane sužinoti dar daugiau, o realiai ir labai greitai iš atviro tinklo dingstanti prasmė.

Posted by: opit at Enero 13, 2010 3:33 PM

c) punktas like. akurat, forumiukai liūdi, nedašilo vis - kodėl :/

Posted by: linelis at Enero 14, 2010 1:41 AM

c) punktas like. akurat, forumiukai liūdi, nedašilo vis - kodėl :/

Posted by: linelis at Enero 14, 2010 1:41 AM

Ferma forever!

Apima nostalgija, kai matau, kad rami šios fermos ganykla iškeista į stadioną, kuriame rungtynės vyksta visą parą. Aišku, žolė vis dar atrodo žalia, kartais galima atpažinti veidus tribūnuose ir tarp žaidėjų, bet kažkur tai dingo tas būties lengvumas.

Posted by: 11Y4 at Enero 16, 2010 1:13 AM