tumblr series of tubes:

>>

« cute overlord | Main | šlapieji kompiuteriai »

Octubre 29, 2008

kaip tvarkotės?

klausimas besimokantiems ir rašantiems darbus:
kaip tvarkotės su straipsniais/nuorodomis/citatomis/informacija? ar viską atsispausdinat, ar tiesiog saugot folderiuose, o gal yra gudresnių vietų tinkle, į kur galima mesti nuorodas/uploadinti failus/dalintis jais?
tingiu ieškot.

Posted by kpmg at Octubre 29, 2008 2:26 PM kaip.tik.ten

Comments

darydavau įvairiai:

* printoutai gerai, nes juos galima apipaišyt, subraukyt, vedžiot rodykles ir skaityt tulike;

* šiaip viską, kas turėjo tikimybę būti panaudota, downloadinausi pas save, o ne uploadinau - nes kartais norisi rašant atsijungti į visišką offlainą ir dirbt su tuo, ką jau turi. online pavojingas wikipedijos sindromu, 404 ir 503;

* del.icio.us tagas "kursinis" buvo patogu, kai vienu metu browsinau 50 tabų, ir reikėjo pasižymėti svarbiausius ateičiai;

* yra toks firefox extensionas zotero (zotero.org), skirtas online info saugojimui/sutaginimui/apdirbimui įsijungus atskirą toolbarą.

* dar yra gera disciplina išnašas apsirašyti iš karto, nepaliekant pabaigai, nes po to daug sunkiau atgaminti, kas iš kur ir koks ten tiksliai tas Svarbiausias Puslapis Esminėje Knygoje.

Posted by: ktb at Octubre 29, 2008 3:21 PM

dar, aišku, google docs ant collaboration, jei neturi prietarų :)

Posted by: ktb at Octubre 29, 2008 4:36 PM

naudojuosi RefWorks, bet zinau kad tai mokamas jei ne per univera. pravercia turet viska vietoj, galima sudet pdf failus ir tt.
kiti naudojasi EndNote, sako galima kazkaip nemokamai gaut.

Posted by: ninja at Octubre 29, 2008 6:40 PM

* printout'ai dar geri ir tuo, kad gali įsidėti į kišenę ir visur nešiotis - labai gerai ramina sąžinę
* downloadinti gerai dar tuo, kad ne visada esi toj vietoj, kur nemokamai gali prie jų prieiti oru

* bibliografija bibtex

* del.icio.us, zotero, www.citeulike.org - pabandžiau, viskas tuo ir baigėsi

Posted by: tomas iš mažosios t at Octubre 29, 2008 7:41 PM

bookmarkai, daug tabų (ff crash recovery :)), jei infos buvimo online ilgalaikiškumas abejotinas - d/l.

man veikia tipsas rašyti kiekvieną skyrių atskirame wordo faile. taip mažiau blaškymosi, be to galima viršuje ar apačioje prisipeistinti visokių reikalingų dalykų ir nereikia belekiek scrollinti.

Posted by: Merė Raili at Octubre 29, 2008 8:59 PM

rasant dideles apimties darbus, pavyzdziui, diplominius, labiausiai praversdavo gan archaiska apeiga, kuria galbut galima pavadinti "keliu filtru metodu" :)

Kai idomiu dalyku pilnas pasaulis ir kitos duomenu bazes, nepriklausomai nuo deliojimo budo viskas baigdavosi amzinu kaupymu kietajame diske, todel pats pirmas ir pagrindinis issigelebjimas buvo popierius. Popieriaus ir laiko skirto teksto formatavimui ir netgi kopijavimui is knygos gaila, todel paprastai spausdinami straipsniai, puslapiai ir vietos, kurie yra verti tyrimo medziagos vardo. Cia pirmas filtras, kuris taip pat leidzia pamatyti ta pacia informacija kitoje aplinkoje, kurioje jos virskinimas yra kitoks nei monitoriaus pavirsiuje plius tai, kad ja vistiek reikes vienokia ar kitokia forma isvemti atgal. Jeigu pirmas filtruoja elektronine informacija, antras filtras filtruoja manufakturine informacija rasyklio pagalba. Uztenka varneles, kryziuko, pliusiuko, bent taskelio, bet kazkaip pazymeti idomia vieta erdveje privalai.Na, o trecias filtras grynai mnemoninis. Informacija is pazymetu teksto gabaliuku is karto arba perskaicius is naujo, kartais netgi paskaiciavus ar nubraizus, is popieriaus plokstumu keliasi i smegenu nelygumus, kur deliojasi nauja amzina delione, kuria pristabdyti ir kartu atlaisvinti siek tiek RAM'o galima tiktai isvemus ir suredagavus tai, kas prisikaupe.

Posted by: 11Y4 at Octubre 29, 2008 10:05 PM

Turiu Firefox plugin'ą zotero (http://www.zotero.org/) ir ji kuo puikiausiai naudoju:
1. Nusiurbia bibliografine info is daugumos akademiniu biblioteku (ACM, Google Scholar, citeULike, etc.)
2. Gali prikabinti straipsniu snapshotus, taigi puikiai surasi tekstą pagal bibliografine info
3. Generuoja belenkokio formato bibliografine informacija citavimui

Gal vienintelis trukumas, kad visa info saugoma offline - t.y. hdd. Jeigu nori kaupti online - bandyk citeUlike, tačiau jame nėra tokio puikaus bibliografinės informacijos importavimo, kaip turi Zotero.

Jis taip pat turi kažkokį pluginą Ofisui, tačiau po maniškiu 2007'uoju lūžinėja.

Jeigu nereikia saugoti snapshot'ų, tai pabandyk 200ų'ųjų ofiso bibliografijos saugojimą. Bet tau turbūt tikėjimas neleis :) Šiaip kiek skaičiau, vienas esminių 2007 Wordo feature'ų. Kažkoks projektas vyksta ir OpenOfisui, bet IMHO ten dar toli iki naudojamumo.

Posted by: wasp at Octubre 29, 2008 11:05 PM

Rankomis viską, rankomis - ir išrašai ant A4 ir bibliografija kortelėse. O po to rankutėmis į dosinį wordą.

Posted by: Lokyz at Octubre 30, 2008 11:53 AM

Rankomis viską, rankomis - ir išrašai ant A4 ir bibliografija kortelėse. O po to rankutėmis į dosinį wordą.

Posted by: Lokyz at Octubre 30, 2008 11:59 AM

Aukščiau tai buvo olschoolinis variantas:)

O jei šiuolaikiškai - tai zotero + evernote + spausdinti ir markeriu spalvinti lapai (peržiūrai ir pastabom/idėjom susirašyt, na kad ir einant pietaut). Evernote, nes leidžia peržiūrėt/įsimest iš bet kurio kompo tiek per programą, tiek per webini interfeisą, be to gerai veikia paieška, galima dėt netgi nuotrukas, kurių tekstą irgi indeksuoja. Nu o didelius pdfus aišku atskirai (mažesnius galima susikelt - suindeksuoja). Zotero galima sinchronizuot tarp kompu naudojant dropbox, be to jie lyg ir gamina integruotą galimybę sinchronizuot tarp kelių kompų.

Laterloop jei reiks perskaityt/patikrint vertingumą vėliau (kad ir per telefoną), delicious.com - jei manai, kad kada nors nežinomoj ateity prireiks, ar jei reik persinešt linką iš vieno kompo į kitą (darbas-namai).

P.S. Komentarų sistema čia pas jus kažkaip įdomiai veikia, sureaguoja tik po 'niolikos minučių.

Posted by: Lokyz at Octubre 30, 2008 1:20 PM

Užrašų organizavimui reikalingas "wiki" mechanizmas. Pradėjau naudot "Moin", nors jis ir turi trūkumų (pvz. nėra ryšio su bibliografijos sudarymo priemonėmis). O straipsnius būtina parsisiųsti, kadangi duomenų bazės nėra atviros, jos būna prieinamos tik iš konkretaus universiteto tinklo. Be to, su kai kuriais straipsniais tenka dirbti gana daug.

Posted by: nt at Octubre 31, 2008 7:15 AM

"Zotero" naudotis nebandžiau, bet iš visko atrodo, kad jis daugiau skirtas norintiems rinkti citatas iš interneto ir rašytis prie jų trumpas pastabas. Man reiktų galimybės dirbti su didelės apimties tekstais, kurių atviroje interneto dalyje nėra, rašyti ilgas pastabas, jungti jas nuorodomis ir panašiai.

Spausdintis ant popieriaus? Kažkada spausdindavausi, bet po to nustojau, nes tekstų, kuriuos tenka skaityti, yra per daug, ir dažnai skaitau juos ne ištisai. Telieka laukt "elektroninio popieriaus" (su galimybe pasibraukti skaitomą tekstą ir rašytis pastabas), kurio kol kas Lietuvoje ir už prieinamą kainą pirkti nemačiau.

Posted by: nt2 at Octubre 31, 2008 7:41 AM