tumblr series of tubes:

>>

« perinthia | Main | lietuvos agentė »

Julio 29, 2007

laikai laukiant

kažkada su mic kalbėjom apie tai, kas būtų, jei sugadintume/išreguliuotume visus atominius laikrodžius, kaip pamestume laiką, kurį uoliai skaičiuojame nuo 1958? vėliau jau savarankiškai nusibrowsinau, kaip ten su tuo laiku.

Pasirodo, ilgai kiekvienas miestelis turėjo savo nuosavą laiką, nustatytą pagal saulę, ir, važiuodamas traukiniu, turėjai kas kartą persuktį laikrodį. Paskui, kai traukiniai/telegrafas įvedė vieningo laiko poreikį, atsirado visokie laiko standartai, trijų rūšių:
- laikai, paremti žemės sukimusi - tačiau jau 100 metų aišku, kad žemė sukasi vis lėčiau.
- laikai, skirti skaičiuoti planetų judėjimą - efemeridžių laikas, laikas žemės paviršiuje, laikas žemės centre, laikas saulės sistemos gravitaciniame centre, laikas saulės sistemos gravitaciniame centre su reliatyvistiniais pataisymais..
- sukonstruoti laiko standartai - Tarptautinis Atominis laikasir kitos juo paremtos skalės - kaip, antai, UTC. UTC nėra tolydus laikas, laikrodžiai jo nerodo - jis apskaičiuojamas iš Tarptautinio Atominio laiko.
Tarptautinį Atominį laiką matuoja apie 250 laikrodžių visame pasaulyje, ir jo greitį keitė jau du kartus - 1977-iais, kai paaiškėjo, kad skirtingame aukštyje esantys laikrodžiai eina skirtingai dėl gravitacinio laiko sutrumpėjimo, ir 1997, pakeitus sekundės sampratą - ji dabar apibrėžiama cezio atomų virpėjimu absoliutaus nulio temperatūroje. jei tiksliai, sekundė lygi spinduliavimo, atitinkančio kvantinį šuolį tarp cezio-133 atomo pagrindinės būsenos dviejų hipersmulkiosios sandaros lygmenų, 9 192 631 770 periodų trukmei.

neužilgo įvokiau, kad taigi lietuvos atominis laikrodis yra gretimame koridoriuje nuo kontoros. štai kaip jis atrodo:

ir galite būti ramūs - lietuvos laiką saugo štai šis dėdė, dr. R. Miškinis:

norėčiau kada nors įsiprašyti pažiūrėti.

offtopic - aukštatemperatūrio superlaidumo laboratorijoje jie turi gana įdomių priborų:

(Trys magnetroninio dulkinimo įrenginiai VUP-5M)

Posted by kpmg at Julio 29, 2007 1:02 PM kaip.tik.ten