tumblr series of tubes:

>>

« gudriai rašo | Main | sėkmė »

Enero 19, 2007

rūkymas

va vienur ir kitur ir dar turbūt daug kur žmonės nerimsta.
aš iš pradžių pasiknisau, _kodėl_ nebegalima rūkyti. kas yra ta mistinė "valdžia", kurios nurodymus besąlygiškai priimame. štai - tai yra tabako kontrolės įstatymo 19, 26 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymas, priimtas seimo daugumos nutarimu 2006 m. gegužės 11 d, kurį inicijavo sveikatos apsaugos ministerija.
tada kyla klausimas - kodėl nepaklausė mūsų? juk čia daug svarbesnis, artimesnis ir kasdien labiau rūpintis dalykas, negu eilė biurokratinių klausimų, dėl kurių vyksta referendumai, apklausos, etc. čia juk kasdieninis _svarbus_ dalykas, o ne teorija. kaip dviračiai arba katedros aikštės atsiėmimas pavasarį.
jeigu rūpi, tai einam, pirmadienį surūkom po cigaretę prie seimo, išpurškiam miestą cigarečių trafaretais, užbombinam googlą, apjuosiam sveikatos ministeriją banderolių juosta, kažką tai? taigi nepx? kodėl dabar mano prietelka pradeda muistytis vidury pokalbio, kodėl man reikia eit į šaltį arba laukt? kokią teisę "jie" turi nutraukti mano pokalbius? kodėl aš turiu palikti savo kavą? o jei kas nors prispjaus?
ar px? tai galim dirbti dar atkakliau ir laukti sekančios eurochuinios. ir rūkyt po stalu, kaip algis per koncertą, o pūst vistiek į lauką einam.
ad hominem: aš nerūkau. ir turbūt niekad cigaretės viešoje vietoje nesu surūkius. varveklio direct action mokykla, kita vertus.

Posted by kpmg at Enero 19, 2007 1:04 PM kaip.tik.ten

Comments

ak, kaip jiems nepx:

„Už" balsavo 58 Seimo narių, „prieš" - 3, susilaikė - 14. Įstatymą priėmus Seimo posėdžių salėjė parlamentarai pradėjo ploti.

mane vimdo (o gal kažkiek ir gąsdina - nes sunkiau rasti pakankamai racionalių kontrargumentų) tai, kad pastaruoju metu didysis brolis ateina ne per stebėjimą ir kontrolę, o per va tokį va priverstinį ir primestinį rūpinimąsi kad "man, pilietei" būtų geriau ir per žinojimą už tave, kaip turėtum gyventi, kur turėtum rūkyti, dulkintis ir pirktis dantų šepetuką.

Posted by: katiba at Enero 19, 2007 2:24 PM

Dar reiktų turėt omeny, kad beveik pusė ponų seimūnų išvis nepasivargino balsuot. Užpisa.

Posted by: pari at Enero 19, 2007 2:58 PM

o man, kaip nerūkančiam, labai gerai, kai b.o. pagaliau negraužia akių :-P

Posted by: tomas iš mažosios t at Enero 19, 2007 3:21 PM

Gal ateis laikas, kai ir alkoholio nebeleis pardavinėt. Ot būtų gerai. Nes panašu, kad didžioji dalis lietuvių nemoka gerai leisti laiko kuo nors nesinuodydami (cigaretės, alkoholis, narkotikai). O sunku išmokt pačiam būt linksmam ir būt nesusivaržiusiam.

Šiam seimo nutarimui pilnai pritariu.

Posted by: kinder at Enero 19, 2007 7:58 PM

sis nutarymas yra dar viena nesamone, kuri atima is taves, manes, bet ko musu gyvenimo dar viena dali, nes nuo sio laiko jau ir sia dalimi rupinasi jie (nors visiem, man atrodo, aisku, kuo jie rupinasi is tikro), o ne tu, as, bet kas, kaip kad sitoj diskusijoj (http://phorum.hardcore.lt/read.php?3,168720) klubo darytojai rupinasi savo ir nerukanciu komfortu, o rukantys rupinasi savo komfortu, bet bandoma surasti sprendima kartu (o ne leisti kazkam kazkur uz mus nubalsuoti).
tas pats su alkoholio kainom, neseniai kur padare. kas nors objektyviai gali pasakyti kam to reikia?
su privalomu automobiliu draudimu ir t.t., ir t.t.

atrodo, man, kaipo negerianciam+++, kaip ir tinka viskas: maziau ruko, geria, vazineja su masinomis. bet tai yra ne todel, kad zmones patys sugalvojo, kad taip bus geriau, o todel kad kazkas kazkur nubalsavo.

gerio jega (valdzia) nepadarysi, amen.
tegyvuoja anarchija, saliutai! ;)

[ai, pamirŠau;]

Posted by: xdirtx at Enero 19, 2007 9:28 PM

turbūt dėl viso to nė kiek nebetraukia kurnors kitur (išstyrus temines grinduko disko etc. karočė intro :D) vakarėlius. o šiaip labai užvaldė buitinis alkogolizmas ir nakromanija. o dar kai kaimynai zajebys...

Posted by: adomas at Enero 19, 2007 11:04 PM

butent sis apribojimas pakelia nuotaika ir taskas, kadangi kitaip daugybe erdviu nebutu istirta:
kaviniu ir klubu virtuves, sandeliukai, palepes, "antros" laiptynes, balkoniukai, parapetai, per pora savaiciu skirtingu ciudu prisiziurejau :D

Posted by: 11Y4 at Enero 20, 2007 10:07 AM

labai geras draudimas. nėr čia ko gadinti sveikatą aplinkiniams. jei pats nerūkai ir kvėpuoji dūmais, tai tas pats, kaip ir rūkytum.

Posted by: v. at Enero 20, 2007 3:46 PM

v. ir kinder: aš nesakau, kad _nerūkymas_ kavinėse yra blogai, arba rūkymas - gerai. aš sakau, kad man nepatinka, kai kažkas už mane nori man gero. ir siekia to draudimais. kaip prohibicijos laikų amerikoje. geriausia valdžia juk tokia, kuri kišasi kuo mažiau? geriausia, kai žmonės patys sąmoningėja ir patys susikuria ir paskleidžia normą. ir nesakykit, kad per sunku ir neįmanoma ir "o dieve, lietuvoj, per šimtus metų" ir tt. įmanoma. kad ir tame pačiame klube, kur xdirtx linkino.
be to, nerūkančių salės - kuo blogas sprendimas?
be to, kodėl negali kiekviena kavinė nuspręsti pati?

aišku, čia east europe, ir taip lengvai eurochuinia neateina, dar pamatysim daug prirūkytų backsteidžų, pastalių ir tualetų :)


Posted by: opit at Enero 20, 2007 4:09 PM

Nežinau ar lendu tiek giliai kiek giliai buvo svartomas šis klausimas:)

Žodžiu, tikėtina šis sprendimas sąlygos sveikesnę tautą:) vienaip ar kitaip visi nerūkantis rūkė pasyviai - įkvėpdami dūmus. Prielaidą, kad rukalų blogina sveikatą, laikysiu teisinga.
Jei pažiūrėti į gimstamumo tendencijas, lyginant jas su jau į galimus priešus pozicijonuojamą islamo pasaulį ar su dar-ne-baisiais kinėčiais yra tragiška. Vadinasi svarstant apie ateitį europai svarbu turėti kuo sveikesnius žmones, kad išlikti.

teisinga, kad valdžios turėtų būti kuo mažiau. Tačiau labai mažai tikėtina, kad pavyktų įtikinti žmonės, jog nereikia kviepuoti dūmais, dėl to, kad po 20 metų reikės kariauti. Dar daugiau, kaip atsilėptų tarptautiniams santykiams, tokie raginimai:)))

Posted by: Loading at Enero 20, 2007 6:41 PM

jo, kariavimas sveikatos tai neblogina ir demografiniams rodikliams neatsiliepia ;)

Posted by: opit at Enero 20, 2007 6:46 PM

svartant eu, valstybės ar tautos masteliais, "...our lifes don't count at all" :)

Posted by: Loading at Enero 20, 2007 9:17 PM

Teisingai padarė, tai progresyvu, valstybė taupo, nes rūkantys daugiau jei kainuoja. Aš iš vis atimčiau nemokamą sveikatos apsaugą iš rūkančių žmonių.

Posted by: TauAs at Enero 21, 2007 9:08 AM

blia, nato naikintuvai tai nekainuoja, galima pagalvoti.
o, tai gal ir iš vegetarų atimkim? iš warcraftą žaidžiančių? iš nesivalančių dantų?

Posted by: opit at Enero 21, 2007 4:08 PM

iš nesivalančių dantų - paliubomu <)

jeigu esi nerūkantis ir eini į prirūkytą kabaką - vadinasi tau px, pats pasirenki.
jeigu esi nerūkantis ir tau nepx sveikata - eini į kabaką, kur yra vieta nerūkantiems.
o jeigu tas variantas "mano mėgstamoj kavinėj nėra nerūkomų vietų" - reiškia, tereikia daugiau _SMAGIŲ_ kavinių nerūkomom vietom.
kuo jums ten blogai pieno baras, a?

Posted by: katiba at Enero 21, 2007 10:44 PM

O aš jau pripratau ;]
Ir nebereikia kvaršinti galvos kur nueiti, kur daugiau rūkomų vietų, ar šiaip dėl jų parintis. O ir aplankytų kavinių skaičius padidėjo.

Posted by: madman at Enero 22, 2007 10:11 AM

man tai patinka, kad viešojo maitinimo įstaigose nerūkoma. grojom koncertą Rygoj prieš porą mėnesių, tai žymiai geriau, kai ventiliacija veikia ir neprirūkyta :)

tačiau man nepatinka, kad nėra malonios šiltos vietos rūkyt. ir nepatinka, kad pasirinkimo nedaug. taip, įstatymuose yra tos sąlygos apie "vietas, kuriose neuždrausta rūkyti", bet čia jau įsijungia ekonominiai svertai ir nežinia, ar bus motyvacija vietų savininkams statyti tokias sales, investuoti į ventiliacijos sistemas ir pan.

anyway, išvada viena -- reikia daryt savo kaboką. kaip visada :)

Posted by: ve at Enero 22, 2007 11:32 AM

mėgčiau tame kaboke sukati stalą, kėdę ir labai prirukyti :)

Posted by: adomas at Enero 22, 2007 4:46 PM

to tomas iš mažosios t:

o man asmenishkai truksta tos nuolatines dumu uzhdangos boshkej ir pofig, kad ja po to dar rubuose neshiojiesi kelias dienas. vieshosios sheryklos be tabako kvapo - goes, bet vakare jaukiai gurkshnojant kava/alu/anything nepriot pro shaly nuolantys lakstantys laukan parukyti. belenkokia diskriminacija sux - tiek rukanchiu, tiek nerukanchiu. galima gi padaryt kokius fakin aukshtus reikalavimus rukanchiuju vietoms, usoj vienam kaboke plaukai kildavo virshun nuo ventiliacijos rukanchiuju puseje, bet visi sedejo taikoj be kvailu pasilakstymu.

Posted by: rzr at Enero 24, 2007 5:31 AM

mhm, man asmeniškai tai priot dūmų kvapas gauruose ir skuduruose po tūso. tada kažkaip labiau skaitosi.

Posted by: opit at Enero 25, 2007 1:37 PM

isivaizduoju tokia scena:

- sakei, kad i kaboka su draugais, o rubai dumais nesmirda! Ka, vel pas meiluze buvai?!
- Taigi naujas istatymas...kabokuose nebegalima...
- Kaas?! Tu ja dar namo parsitempk, slykstyne!

Posted by: 11Y4 at Enero 26, 2007 3:30 PM