tumblr series of tubes:

>>

« naujasis pasaulis | Main | mirrors »

Enero 11, 2007

chuiniuškės ir jaukas fleimui

kai tik reikia kam nors išversti žodį "gadgets", į galvą ateina "chuiniuškė".

vat nežinomas užrodė diskusiją apie apple iPhone, kuris dabar visų ausyse ir bookmarkuose.

taip, pripažįstu, apple kuria dieviškus interfeisus. jo, jie puikiai darosi stilingą reklamą. jo, jų "amžinos aukos misija" jiems suteikia daugybę taškų microsoft sąskaita. taip, jie kuria geras (geresnes negu windows) operacines sistemas.
taip, jie lygiai tokia pati korporacija, kaip ir microsoft, ir ją valdo tokie patys vadybinikai bei pelno logika - tiek galvoju apie šventąjį karą tarp apple ir microsoft. imho, tai ne karas, o abiems pusėms naudinga simbiozė. netgi jei steve jobsas yra simpatiška persona.
ir sakyti "God bless Apple" bei "Tai yra marketingas ar akių dūmimas, koks skirtumas, tai yra viena iš variklių, varančių žmoniją priekį." - imo, teigti, kad kažkas tau pisa protą, o tau malonu.
na sorry, nieko asmeniško.

blia, man kuo toliau, tuo labiau atkari mada sukrauti kuo daugiau funkcijų į vieną daiktą. telefoną-kompiuterį-televizorių-mp3 playerį-reminderį-užrašų knygelę-žemėlapius-fotoaparatą-dar milijoną galimybių, kurių nenaudosi. kas, sąžiningai, pastoviai naudojat bent 70% visų savo mobiliojo telefono funkcijų?
labai gailiuosi, kad pastačiau kėdę ant savo nokia 5110. dabar būtų netgi stilinga, vintage, ar kažką tai.
kodėl, jei aš noriu laptopo, tiesiog kompiuterio, man jį parduoda su kažkokia neaiškia multimedia suite, pirštų antspaudų skaitytuvu, memory card skaitikliu, operacine sistema, ir webcamu? ei, mieliau gaučiau dar 512mb ramo. jei man labai reikės nors vieno iš minėtų dalykų, aš nusipirksiu atskirai. geresnį. unix way.
kita vertus, turbūt tokia yra šiuolaikinė pardavimo strategija - į produktą prikišti kuo daugiau funkcijų, pateikiant tai kaip privalumus, lyginant su konkurentais. kadangi lojalumas prekiniam ženklui yra atgyvenęs, aiškių kriterijų, kaip pasirinkti geriausią prekę, nebėra (tarkim, nebeaišku - ar geriau perkant laptopą rinktis tokį, kur daugiau ramo, ar kur du procesoriai, etc :)), patvarumas nebėra vertybė nei pirkėjui - nes pirkėjas nesąmoningai nori _naujausio_ daikto, nori tenkinti tą amžiną baumanišką vartotojo geismą, o pardavėjas, be abejo, nori, kad vartotojas upgreidintųsi ir upgreidintųsi - tai gaunasi labai ilgas sakinys. o iš tikrųjų gaunasi taip, kad perkame kompromisą ir daug chuiniuškių.

turėti daiktą, kuris nedaro daugybės funkcijų vienu metu, yra old school?
jo, man žavus iPhone dizaino triumfas, interfeisas, sensoriai, zoom'as, etc, etc. norėčiau pamatyti tikrą ir pasižaisti. tačiau kaip "kultinis" ar "must have" produktas - tai, perfrazuojant ./ straipsnio komentarą, man truputį iPochui.

ir dar citata: Mayer praises Steve for making products that make people happy. An actual quote: "It's like the opposite of terrorism.". it's like narcobusiness ,)

Posted by kpmg at Enero 11, 2007 12:58 PM kaip.tik.ten

Comments

mhm, ir aš norėjau parašyti apie patvarumą ir jo (ne)buvimą, tiesiog mintys galvoje nesirikiavo tinkama linkme.

Posted by: nezinomas at Enero 11, 2007 3:34 PM

manau, kad be reklaminio akių dūmimo eksploatuojant daugiafunkcionalumo jauką ir marketologų pasiekimų šioje srityje, dar egzistuoja kitokie prekių kokybės ir patrauklumo standartai pvz. realus funkcionalumas, fizinis patvarumas, patogumas ir pan. Tokių standartų įgyvendinimo ir suderinamumo požiūriu (kompiuterinių prietaisų srityje) Apple yra lyderiai. Visada gali būti geriau, o vintažas arba "nefunkcionalūs" suvenyrai ir paveikslai ant sienų irgi turi teisę būti. Bet aifonas ant mac os visgi turėtų būti geresnis nei kokia nokia ant symbian arba netgi palmas, taip pat kaip ir mac book yra geriau nei, bet kuris kitas matytas note book. Būna panašūs pokalbiai apie automobilius: visi jie važiuoja, bet daro tai skirtingai, ir keleveivių skaičius skirtingas, ir kūro kiekis, ir išvaizdą, kas kažkodėl pasireiškia jų skirtinga kaina bei statusu ir, patikėkit, tai nėra jokia kapitalistinio sąmokslo sukurta fikcija :)
Žodžiu, nepaisant visų gliukų tapau lojalių makintošnikų prieš tai išbandęs ne vieną nešiojamąjį, o kas turi svarių argumentų "prieš" - prašome, kiekvienas pasirenka žaidimus pagal savo nuotaiką ir gyvenimo būdą! :)

Posted by: 11Y4 at Enero 11, 2007 4:53 PM

aišku, pagrindinis priekaištas kai kuriai apple produkcijai - išorės medžiagų atsparumas ir nusidėvėjimas, tai problema, kurią jie nevisada nori arba "negali" išspręsti. Aipod Nano ekraniukai, potencialus aifoun tačskrino sudraskymas, aliumininio korpuso išvaizdos pavertimas subraižytų "lėktuvinių lagaminu"...
Čia galimas triukas yra toks: žmogus keičia prietaisą ne dėl to, kad jis pradėjo blogiau veikti arba morališkai paseno, tad priekaištų Apple jis kaip neturi, o dėl to kad jo išvaizdą palyginus su ankstesne pablogėjo. Žmonės sensta, nori - keisk organus ir odą, nenori - žaisk su anūkais, tas pats ir su apple daikčiukais, kurie daugeliui negali neblyzgėti, bet tai tarsi vartotojo pasirinkimas :D

Posted by: 11Y4 at Enero 11, 2007 5:12 PM

aš tai pasirinkau "susikrauk pats" teplepa ir nors aceit toks labai jau pralošia ant kokybės ir kitokių suderinamumų, bet mano poreikius puikiai vykdo ir man zajebys. ir kažkaip neturiu manijos blizgučiams. jei daiktas veikia ir atitinka mano poreikius tai daiktas ZAJEBYS o jei dar pats paapgreidint jį galiu tai beveik jaučiuosi prisidėjęs prie jo gamybos - tada jis tampa dalis manes :DDDDDDDDD
o apie aplių tai jo..... pize koks achujienas. darugelis fake tik rodo ir rodo visokius gliūkus, kurių kituose aparačiuose nėra bet kai reikia ką nors funkcionalaus atlikti tada prasideda čiatas su misteriu Gūglu su klausimu "ką man parsisiųsti kad mokėčiau taip padaryti :)

Posted by: adomas at Enero 11, 2007 8:15 PM

Klausimas: ar Apple sukūrė telefoną su per daug funkcijų, ar nešiojamą kompiuterį su per mažai programų?

Skaičiau /. gandus, kad public SDK nebus...

;-)

Posted by: Emilis at Enero 12, 2007 2:32 PM

aš matyt lauksiu, kada pagaliau paleis bare-bones mobiliakus. notebook-ėlio atveju toks pasirinkimas pasiteisino, tik tiek, kad praleidi porą dienų aiškindamasis kaip susirinkti tokį patvaresnį ir suderintesnį.
kitą vertus, berods čia bėda visų tų, kurie susigalvoja ko jiems tiksliai reikia, neišklausę 500000 km reklamos ir neapsižiūrėję realios pasiūlos.

Posted by: katiba at Enero 12, 2007 3:26 PM

ir jame neveiks 3rd party applikacijos.
http://apple.slashdot.org/apple/07/01/12/0430200.shtml:
"According to Jobs, 'These are devices that need to work, and you can't do that if you load any software on them.' In a similar vein, Jobs said in a MSNBC article that, 'Cingular doesn't want to see their West Coast network go down because some application messed up.'"

11Y4: aš nesakau, kad iPhone - *blogas* produktas. sakau, kad:

- _mano_ nuomone, šitiek funkcijų nereikalinga niekam. vietoj to - geriau būtų daugiau patvarumo (pamėtyk nokia 5110 ir kokį nors symbianinį telefoną :)), kurio vis mažėja, bei galimybės naudoti daiktą ilgiau, negu "planuotas produkcijos senėjimas" (kad ir tas pats iPodas - kurio bateriją pakeisti kainuoja tiek pat, kiek ir naujas grotuvas).

- dar sakau, kad man neskanus kokio nors konkretaus prekinio ženklo kultas ir dievinimas, kuris išvirsta į virusinį marketingą (kaip ir minėtame žudykreklamą straipsnyje) - ypač apple vs. microsoft diskurse, nes dažnai renkamės "ne M$", o ne apple. tuo nesakau, kad tu neteisus, sakydamas, kad apple notebookai tau geriausi.


Posted by: opit at Enero 12, 2007 3:43 PM

Na šiaip mano nuomone daug funkcijų nėra blogai. Problema iškyla tada, kai tau reikia kelių gedžetų jie turi papildomų funkcijų bet nė vienas visų reikalingiausių, todėl ir gaunasi toks funkcionalumo overlappinimas...

Posted by: enc at Enero 12, 2007 4:00 PM