« an actor or a spectator? who are YOU? | Main | įdomu, kodėl »

May 25, 2005

kas paskleide pletka...???

„Man egzaminas tada, negaliu“. Lietuvoj sesija. Ji per kalėdas, per jonines, velykas, šeštadieniais, sekmadieniais, pirmadieniais, ji kaip koks gerai patrestas sakninio dauginimosi augalas užviso laike, erdvėj ir smegenu šaknelėse.

Taip, mokytis reikia, juk ateitis nežinia kokia, sako jie. Bet gi ateity tai matyt jau nebeužteks, ką iki siol buvai studijavus, nes reiks daugiau. Kaip ir su bet kokiom finansinem krizem, taip ir cia - kuo daugiau baigusių, tuo didesnė diplomų infliacija.

Nu gerai, nors sitoj logikoj viskas veikia alkūniniu piramidiniu principu, vistiek kazkas atsiranda virsuj. Nu ir ką gi veikia jie, baige krūčiausias studijas? Gauna darbą. Tai prisipazinsiu, kad nebedaug turiu tokių draugų. Nes jie laiko neturi. Dirba. Organizacijose funkcionieriais, o menininkai tape savo sekmes aukomis, neturedami laiko kitkam, kaip savo PR ir marketingui.

Užtai pazistu žmonių, kurie moka šokius visokius, nes juos draugai išmokino, moka dešimt kalbų nelankę nė vieno kalbos kurso, žino, kaip sutaisyt dviratį, kaip piešt, maista uzsiaugint, pasidaryt, kompa susitaisyt. Ismoko per patirti. Kiti ismokino. Viskas nemokamai. Tipo, for free, tik niekas ten nerekia, stai galimybe nemokamai ismokti bendrauti, kurtis radija, taisytis kompus, dviracius, kalbas mokintis, kooperuotis.

Jauciu, ateity tai žmonės stebėsis, kaip čia Lietuvoj ir buvo mokinamasi, taip kaip mes dabar stebimės, kad anksčiau kažkas namuose kiaules laikė. Kokie vergu protai, sakys, sakes, gali isivaizduot, vietoj to, kad saves paklaustu, kaip mes va, ko norim? ką matom? ką veikiam? Vietoj to, kad kartu imtusi kazkokiu issukiu ir mokytusi vieni is kitu, tai klausys kokio vieno zmogaus, tipo eksperto, o ji aiskins dalykus, nes daugiau zino. Juokingiausia, kad uz tokias studijas jie mokedavo pinigus. Taip taip. O tam, kad uzsidirbtu pinigu, tai dar turedavo dar ir dirbti visa diena. Kada jie eidavo pasedet ant zoles? Tiesiai po sesijos kelias dienas matyt. Bet ne per daznai. O vasara tada varydavo uzdarbiaut kurnors i kita sali, kad galetu uzmoket uz studijas. Palikdavo viska ir vaziuodavo del to? Da, dejstvitelnoje, no neverojatnoje, sakys jie cituodami archeologinius saltinius.

Žinios yra neribotas dalykas. Sensta greičiau nei kai kurie žmonės kojnes keičia. Nu, o vidutines lietuves gyvenimas, nors ir prognozuojamas ilgas pagal statistikas, bet vistik yra ribotas dalykas. Kaip taoistai pasakytu, bandyti kažką nebaigtina išsemti kažkuo, kas yra baigtina yra tiesiog neprotinga.

Kas paskleidė pletką, kad baigus studijas, būsi uz tai vertinamas?
Kas paskleidė pletką, kad mokytis reik per knygas ir is „ekspertu“?
Kas paskleidė pletką, kad reik kuo daugiau žinoti?
Kas paskleidė pletką, kad kuo daugiau žinai, tuo geriau?

Kas? Kas? Kas? Bet gerai suveike...


Posted by alijosius at May 25, 2005 11:38 PM

Comments

turbūt nelabai gerai suplakti į vieną krūva:


  • egzaminų psichozę,
  • labai skirtingus žmonių skonius (vienam norisi nueiti su kažkuo pabendrauti, o kitam feyerabend paskaityti),
  • diplomo ir žinių, kurias gali gauti kad ir univeroj.

o konkrečiau, tai nesutinku su kai kuriais teiginiais, pvz.:

  • "sensta greičiau nei kai kurie žmonės kojines keičia" - pvz. tokios pitagoro teoremos life-time daugumai tikrai užteks (na, gal kam ir prireiks Rymano, Lobačevskio),
  • "kad kuo daugiau žinai, tuo geriau?" yra pletkas - man visai patinka, kad skaityti moku (ir truputį rašyti) arba kad yra ir firefox, ne tik ie; žinoma, su pitagoro teorema sunkiau - nežinau, ar tikrai ji man padeda, bet nemanau, kad labai trukdo.

gal kas galit pamokyti, kaip parašyti gerą blogo komentarą ir diskutuoti raštu? ;-)

Posted by: tomas iš mažosios t at May 26, 2005 02:34 AM

kas paskleidė, kas paskleidė.. toli ieškoti nereikia! mamos ir tėčiai kalė į galvą nuo vaikystės!
1 klasė: "mokykis, kitais metais ir pažymius pradės rašyti, turėsi penketukus gauti!"
5 klasė: "mokykis visus naujus dalykus stropiai, gi ką išmoksi ant pečių nenešiosi!"
9 klasė: "mokykis gimnazijoje, paprastoje mokykloje mokytojai neatsakingai žiūri į savo darbą!"
12 klasė: "juk tau nereikia sakyti, kad nuo tavo galutinių pažymių priklauso visa tavo ateitis?"
1 kursas: "mokykis, geriausi studentai gauna stipendijas ir lengviau randa darbą!"
4 kursas: "na matai, reikėjo dar truputį geriau mokytis, būtum gavęs tą cum laudem diplomą!"
magistrantūra: "ką??? drįsti mesti mokslus??? taigi be to popieriaus pražūsi gyvenime!!"

Posted by: txd iš mažosios t :D at May 26, 2005 09:06 AM

Yra tokios sritys kuriuose reikia profesionalių žinių. _daug_

Ačiū, yra internetas, yra bibliotekos. Tik kiek užtrūks paauglis, norėdamas perkasti visą tą krūvą. Jei nekasi - nežinosiu, galbūt esminių dalykų. Tas nežinojamas mano profesijoje gali rezultuotis į suklydusi vydury operacijos šildies palaikymo aparatą, sutrykusią šildymo sistemą ar tukstantį suktrikusių buhalterių. Neveiks softas - neveiks geležis ir negalės veikti žmonės.

Univeras truputi sutaupo laiko, pateikdamas žmoniškos patirties. Iš tikrųjų daug šudo pribėria, bet medaus tame šūde nemažiau. norėčiau mokytis iš kitų, bet taip ir darau - kažkiek mokausi iš dėstytojų.

+gerai besimokant univeras gali ir paremt.

Kolkas daugiausiai žinių sukaupta univere, bet taip pat manau, kad ateityje bus kitaips ir egzistuos kiti neformalūs žinių/patirties centrai kaip kad php.lt wikipedia ar tas pats mūsų uždavinynas "water.dve.lt/uzdavinynas/

Didžiausias gaidys tas, kad turi mokytis kas nepatinka, kuo netiki, kad prireiks. Bet čia su visais mokmais taip - turi pasitikėti mokytoju, galbūt jis žino daugiau negu aš.

Daugiau žinoti nėra cool, daryti stebuklus yra cool. Kaip kad chirurgui reikia mokytis 10 metų, kad pradetų daryti sekmingas širdžies operacijas ir gelbėti žmones.

Posted by: Loading at May 26, 2005 09:08 AM

siaip protingiausia matyt yra mokytis ismokti,kai reikia. kaip surasti info,kaip gauti igudzius, kai tau ju reikia? o ne grusti visas detales, kaip cia univieruose pasirodo daroma. lietuvos studentai gal ir zino daugiau palyginus su kokiais danais, ar olandais, bet MOKA maziau. per mazai praktikos lietuvoj studijose ir kaina psichologine, bendruomenine ir finansine yra visiskai neadekvati. kad moketi suo bei to reikia, tai sutinku, kaip ir valgyt reikia. bet nereikia cholesterolio ryt, kad paskui sirdis neatlaiko. taip ir su mokslais. o jei visi aplink kiausinius ryja, tai dar nereiskia, kad negali tapt vegane ;)

Posted by: candycactus at May 26, 2005 09:13 AM

ir sutinku, ir prieštarauju. taip, visa tai gražu, kartais tikrai, būna - pagalvoji, kad ne visada tiek reikia tų moklslų, tiek į galvą grūst. bet...

pirmiausia, geriau pažiūrėjus, jei studijuoji, tai vis tik nereiškia, kad esi robotas, įlindęs į knygas nematantis dienos šviesos nebendraujantis ir nepagulinėjantis ant žolės ir negalintis pagyvent maloniai ir su džiaugsmu. karts nuo karto būna sesija, taip. bet ji ateina ir praeina, ir net per sesiją gali ant tos žolės maloniai pagulėti, tiesą sakant, per sesiją net patariama nepamiršt laisvalaikio, atsipūst - pailsėjęs organizmas imlesnis visokiausio plauko žinioms.

antra - nėra viskas taip paprasta, kaip mes norėtume. yra ir daugiau, nei kompų ar dviračių remontavimas. visų pirma, kad ir tą patį kompą, ar detales jam turi kažkas sukurt (ir tobulint), o tam reikia chemijos, fizikos, mikroelektronikos, optikos, visokių robotikos ir daugybės kitokių specialistų, gerai žinančių ką daro. ieškoti daugiau pavyzdžių neužtrunka.

išsilavinimas, kad ir universitetinis, nereiškia, kad esi, ar tapai protingu ir už tai visi tave turi vertinti. ne, tai tik reiškia, kad turi tam tikrų specifinių žinių, pritaikomų tam tikroje siauroje srityje, ir kad tu jas gali pritaikyt toje srityje lengviau ir efektyviau, nei tas, kuris tokių specifinių studijų nebaigė ar baigė kitokias. žodis "baigti" čia gal nelabai tinkamas, nes kiekvienas mokslas be sustojimo juda į priekį, tiesiog jis mums įprastas, apibūdinant išmoktus tam tikrų mokslų pagrindus, kuriais remiantis specialistas gali tobulinti savo žinias dirbdamas arba tyrinėdamas. studijos dar reiškia, kad tas žinias įgyjai ne metų metais klausinėdamas draugų ir pažįstamų, kol į gyvenimo galą supratai, kas prie ko. ne, jas įgyjai koncentruodamasis ir specializuodamasis, sistemetiškai ir efektyviai, ir kad dar turi laiko jas pritaikyt praktiškai, jei tik to nori.

pažymėtina, kad visur naudoju žodžius "gali" ir "nori", nes po studijų niekas neprivalo to tęsti ir jei nori, visada gali išvažiuoti augint jakų į tibetą (su sąlyga, jei tave ten priims, kaip dar vieną alkaną burną), ar įstoti į kunigų seminariją ieškot aukštesnės pasaulio prasmės (čia jau lengviau, nei su jakais).

pagaliau trečia, pažiūrėjus apačion/žemyn/po kojom, visada yra "šūdų" (kabutėse, nes ne tik tiesiogine, šūdina prasme). tuos "šūdus" anksčiau ar vėliau kažkam reikia valyt. nuo to negalime pasprukti, ir kas blogiausia, didžiuma žmonijos dalis "šūdų" valyti nemėgsta ir to vengia. žinoma, yra išeitis - galėtume jų nevalyti, bet tada gyventume smarvėje, tad kiekvienam tenka truputėlį prisidėti. taigi, kad ir kaip socialistiškai befilosofuotume, visada yra dalis mūsų, kuriems "šūdų" valymo tenka daugiau, nei kitiems. ir dažniausiai ta dalis nėra ragavusi to specifinio išsilavinimo, leidžiančio pasireikšti specifinėje veikloje, tuo pačiu sumažinančio "šūdų" kuopimo dalį. žinoma gali būti, kad ir su išsilavinimu "šūdus" vis tik teks valyti, tiesiog tokių šansų yra gerokai mažiau.

dabar atsargiai, neturėtume pradėti spjauti į išsilavinimą, kaip nelygybės šaltinį, nelygybė yra socialinis fenomenas, gyvuojantis nuo senovės, kuris yra labiau susijęs su žmogiško mąstymo ir logikos prigimties ypatybėmis. reikia nepamiršti, kad yra dar daugybė tokių šalių, kur "šūduose" maudosi didžioji gyventojų dauguma, ir kur jų nevalo tik vienetai. reikia pažymėti, kad dažnai tokiuose kraštuose studijų lygis nepasiekia skaitymo ir rašymo stadijos, tad "šūdų" valytojai net neturi vilties veikti ką nors kitą, nei juos kuopti.

ar turėtume neigti studijų išsilavinimo privalumus, žiūrėdami vien į jo trūkumus?

Posted by: v. at May 26, 2005 09:41 AM

sakau, tik kas visa to KAINA? man tai liudna, kai matau uzsisukusius zmones, ir matau, kad studijos daznai nedaro ju laimingesniais, nekalbant apie aplinkinius. o siaip vardan ko? tarkim kalbant apie chemijas ir fizikas ir pan.? ju reikia, taip, bet daug sito vystymosi neislaisvina zmoniu. blyn, jei fleece ir high tech stovyklavimo iranga pasiektu zmones bangladeshe, ar kokiam somaly, tai tada dar sakyciau, gerai, mes issprendziam kazka globalaus. BET TAIP NERA! nes neislaisvinimui viskas yra kuriama. o del to paties kapitalo. (kapitalizmas laikosi gi pagrinde ant deficito jausmo...!)

nors dabar nevaziuoju masinom isvis, kai viena syki sugedo draugo masina su elektroniskai valdomais langais, tai supratau, kad man mechaniski labiau patinka (sajudzio laikais vazinejom su zaporozke, o i tarp lango ir duru budavo peilis. kai policija sustabdydavo, tai reikdavo peili istraukt, kad langas atsidarytu ; ) nes elektronines padaro mane neigalia jas susitaisyti. taip ir su daugybe kitu technologiju ir kompleksikejimu - JOS NEISLAISVINA. Anaiptol. Dabar visur EU bandoma privest zmones prie interneto. Galiu lazytis jau mazdaug, kiek procentu biudzeto bus skiriama uz desimt metu zmones traukti is agorafobijos (kas yra baime eiti i aiksta, baime zmoniu).
kalbejau su tokiu afganistanieciu neseniai. baige keturias klases. buvo savo kaime judejimo stabo sekretorius. zmogus tokio sviesumo... ir taip su daugybe zmoniu, kuriuos tenka sutikti savo kelionese. dar syki - mokslas nera blogai, jei pasilieki laiko refleksijai, jei jis tave islaisvina, o ne ikalina, ir jei jis tave artina prie kitu zmoniu, o ne tolina. nvctkmn (nu va cia tokia kukli mano nuomone)

Posted by: candycactus at May 26, 2005 10:08 AM

imho rizikuoji būt neteisingai suprasta, šitaip kraudama į krūvą neformalų mokymąsį, stresą prieš egzaminus (kuris mokykloje labai sėkmingai skatinamas iš viršaus, universitete viskas kitaip, gali pats save užparint :)) ir diplomų vaikymosi karštligę.
galiu pasakyt, kad vienas geresnių dalykų, nutikusių gyvenime, buvo tas, kad patekau į mokyklą, kur reikėjo juodai arti. arba išmokti išsisukti nuo arimo. ir kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad čia informacijos amžius, ir negali _visko_ išmokti, gali tik _išmokti_išmokti.
"even reliable IQ tests only tell you one thing - how good you are at taking IQ tests."

Posted by: opit at May 26, 2005 10:17 AM

o chemijos ir fizikos? įdomu tiesiog.

Posted by: opit at May 26, 2005 10:35 AM

atsakyk sau ka nori daryti gyvenime?

bapkiu, garbes, ziniu - svarbiauia atsakyti sau kam man to reikia...

as mokausi, todel kad yra tie kurie isnaudoja kitus ir yra tie kurie yra isnaudojami. NOriu padeti tiems kurie yra isnaudojami. To nepasieksiu nesimokydamas. Nes jei noriu kazka keisti, turi uzimti tokia pozicija sistemoje, kad galetum keisti...

Posted by: autistas at May 26, 2005 10:47 AM

muhaha, seniai jau tokio juokingo posto neskaiciau.
taip pat sekmingai buvo paskleistas pletkas, kad reikia ryte lipti ish lovos, judinti galunes ir pezeti nesamones i ineta, nes tokie pseudointelektualus postai isreiskia revoliucinga poziuri.
O sitas kruciausias:
"Kas paskleidė pletką, kad reik kuo daugiau žinoti?"
turbo! uzhsimerkim, uzhsidenkim ausis ir neklausykim pletku.

Posted by: rzr at May 26, 2005 11:12 AM

buergh.
eilinis pasaulio gelbėjimas? aš tai siūlyčiau kalbėti už ir apie save. o ne mitinius "mes", "jus", "jie", "jos". užpiso negyvai.
nežiūrėdama žmogui į akis kaltini visą pasaulį už tai kad jis tau nepatinka.
o apie tai, kaip darei tu ir kaip tau gavosi ir kaip tau nesigavo - nė žodžio. ir nė žodžio pasidomėjimo, o ką ir kodėl daro tie žmonės, kuriems taip "teisingai" nesigauna. nes juk gi žinai geriau už visus.

šveicarijos institutas įrodė. ignorance is bliss.

Posted by: ktb at May 26, 2005 11:24 AM

na, jei visa šita kalba dėl žmonių laimingumo užvesta, o ne apie studijas konkrečiai, tai čia baigtas kriukis.

žmonių visada bus ir laimingų ir nelaimingų. o daugiausia tai kartais laimingų, kartais ne, ir kartais nei laimingų, nei ne. tai ne tiek nuo išsilavinimo lygio nepriklausantis dalykas, kiek greičiau nuo kiekvieno atskiro žmogaus prigimties, siekių, norų, pasiekimų ir konkrečios situacijos. būtų baisu gyventi visuomenėje, kur liūdnumas ar nelaimingumas būtų laikomas nuodėme.

o fleece tai visur pilna, juos bangladeše ir gamina, tik kad su jais karšta baisiai, ypač kur klimatas šiltesnis.

Posted by: v. at May 26, 2005 11:25 AM

fleece gerai ten kur dregna ; ) nors mintis po fleece tai kita. o apie save tai gal nekalbu, nes jau gyvenu taip, kaip manau, kad reik, ar po truputi kapstausi iki tos idealios busenos. tik bendraminciu mazai cia, vat kas yra. o bendraminciu ieskotis yra naturalus dalykas. bandau metus pritapti cia lietuvoj. bet vistik labai pasiilgstu savo anarchistines kataloniskos chebros.. ten man namai, ten daugiau tu, kur nesimoko ir daro.. bet nieko as cia nekaltinu, tiesiog gaila, kad daug zmoniu 'neturi laiko' ir tiek. o siaip del komentavimo stiliaus, tai vis stebiuosi, kaip mazai nekandziu necinisku komentaru buna ; )

Posted by: candycactus at May 26, 2005 11:39 AM

kandūs postai kandžiai ir komentuojami :)

Posted by: v. at May 26, 2005 11:46 AM

visiskai nekandziai ir neciniskai - nebrandus savitiksliai protestai niekad neveza.

na, o "bandymai pritapti" kazkaip jau automatiskai priestarauja auksciau ishsakytoms mintims. jei negali buti savimi be xebros, tai matyt ir belieka pasisvaistyti zodziais.

Posted by: rzr at May 26, 2005 11:49 AM

atsiprašau, jei busiu nenuoseklus, bet ar galime sakyti kad visų mokslų tikslas išlaisvinti?
yra mokslai skirti pamaitinti, pagydyti, apsiginti, apsisaugoti nuo stichijų. Prieš išsilaisvinant, reikia gimti ir išgyventi nors iki 8 metų.

Dėl perdidelio mokymuosi sutinku (cholestiruolis), bet tu tikriausiai kalbi apie mokymo sistema, mokymo si įgūdžius, kurių irgi galima išmokyti. Tiesa, mūsų to nemoka, bei labai mažai teorizavimų mačiau šia tema. Kiek atsimenų iš mokyklos mųsš mokytojai sakė tą pati, kad reikia mokytis mokytis:), bet atrodo nė vienas nepasakojo _kaip_ mokytis mokytis.

dėl nekandžių komentarų, tai vėlgi kaip tu juos priimsi - geriau į savo mintis pažiurėti iš kritiškos pozicijos ir pasimokyti iš kitų minčių, negu parintis.

Posted by: Loading at May 26, 2005 12:31 PM

candycactus: pritapimo esmė tame, kad aplinka, prie kurios pritapt nori, tau padarys daug didesnę įtaką nei tu jai. lietuvoje nėra kataloniškos chebros ir nebus. senos chebros ilgesys yra sunkus, bet kad ir kaip stengtumeisi, kataloniškos chebros čia nesukursi.

žmonių kuriem "sesija" pilna visur. jų buvo ir šalia kataloniškos chebros, bet tu jų paprasčiausi nepastebėdavai. jeigu čia užsibūsi ilgiau - atsiras ir čia tų, su kuriais bus smagu ir kuriem "sesija" truks gerokai mažiau. imho turi praeit kažkiek laiko, kad išnyktų priešiškumas naujam žmogui, kuris daro kažką kitaip. kai išnyks priešiškumas, galbūt pavyks įgyvendint tai, ką nori.

Posted by: Merė Raili at May 26, 2005 03:48 PM

Nieko nesupratau, bet gerai czia pavarei. Manau kad ne egzaminai jaudina, ale daug nuogu koono vietu pro langa matomu. O blogai tai jau tampa ties tokia vieta kur prasideda "duos neduos".
Kita vertus studiju metais (ir studiozu amzhiuje) jau kaip ir banalu nuo to svaigti, geriau jau nuo kokio McLuhano nuleisti. Arba alu gerti intelektualEi.
P.S. jei jautiesi persekiojamas, kriepkis i psichologus, bent vienu savizhudzhiu lietuvoj bus mazhiau.

Posted by: Lokyz at May 27, 2005 02:44 AM

sitas tai smagybe visai buvo, sakes, aciu uz visus komentarus!

Posted by: candycactus at May 27, 2005 10:43 AM

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)