« ERDVES - KONFA, AKCIJOS | Main | POKALBIAI baigėsi »

March 03, 2005

POKALBIAI ::: GENDER = SOCIALINĖ LY(G)TIS

arba ar vyrai
gali būti geros mamos?


kovo 8 d. antr., 19:00
PILIES MENĖ, Pilies 8.


poperinis skelbimux cia,galite i viduri prirasyt konors ir dovanot visiem gatvem sutiktiem

Jei šiuomet moderniame diskurse yra kalbama apie vyrų ir moterų santykius visuomenėje, kalba nebesisuka apie feminizmą, ar vyrų ir moterų lygybę. Daugiau yra imta remtis mintimi, kad didžioji dalis mūsų lytiškumo yra suformuota visuomenės. Lūkesčių buketas, nukreiptas į jus, priklauso ne tiek nuo jūsų fizinių atributų, bet nuo to, ką jūs ir jūsų bendražmogiai išmoko vaikystėje – kas nunešdavo indus, kas namie skaitydavo laikraštį, kas grodavo saksofonais koncertuose, kuriuose teko lankytis. Visa šita informacija suformavo jūsų požiūrį, ką turi daryti moteris, ką turi daryti vyras. Ir tai savaime nėra nieko blogo. Blogybė prasideda tada, kai pamirštame, kad yra daugiau nei dvi lytys - apie 10% žmonijos yra homoseksuali. Ir ten, kur mūsų požiūris tampa nebelankstus ir riboja žmonių pasirinkimą kažką daryti. Išties, moterims, kurios jaučia pašaukimą būti santechnikėms, elektrikėms ir pan. nėra labai lengva. Lygiai taip pat yra sunku vyrams, norintiems keliems metams pasitraukti iš karjeros, kad galėtų paauginti savo vaikus ir nebūtų visuomenės ir galbūt net pačios žmonos palaikyti lochais. Gender, socialinės lyties požiūris remiasi ne noru visus sulyginti, o atsižvelgti į konkrečius poreikius. Kaip visada, sokratiškas klausimėlis – ar prasiminga yra lygybė, kai yra po tris vyriškus ir moteriškus tualetus, bet prie moterų tualeto yra visada eilė? Su kovo 8-ta!

CandyCactus

Posted by alijosius at March 3, 2005 12:31 AM

Comments

kaip ta popierini skelbima atidaryti?

Posted by: spamyourhead at March 3, 2005 03:05 AM

visada palaikau sveika iniciatyva, taciau nuolat susiduriu su disinformacija "nepelno organizaciju" ir kitokiu socaktyvistu tarpe.
Kaip suprasti teigini:
"Blogybė prasideda tada, kai pamirštame, kad yra daugiau nei dvi lytys - apie 10% žmonijos yra homoseksuali."
Nuo kada seksualine orientacija tapatinama su lytimi?

"Kaip visada, sokratiškas klausimėlis – ar prasiminga yra lygybė, kai yra po tris vyriškus ir moteriškus tualetus, bet prie moterų tualeto yra visada eilė?"

Atsizvelgiant i ankstesnius pasisakymus reiketu dar atskiru tualetu gejams ir santechnikems, nes ju rankos yra labiau purvinos nei heteroseksualiu ofiso darbuotoju:)
Sutinku, kad moteru tualetu galetu buti daugiau nei vyru, taciau prie ko cia "lygybe"?
Moteris turi atsitupti, kad nesislapintu sau ant koju/kelniu, o vyras gali "saugiai" slapintis tiesiog praseges kelnes. Galimybe kontroliuti slapimo sroves krypti yra nulemta fiziologijos.
Siuo poziuriu vyras yra pranasesnis, todel papildomu moteru tualetu pastatymas yra ne lygybes , bet socialines geroves klausimas. Tualetuose vyrai kol kas gaudosi "geriau" nei pvz. moterys parfumerijos parduotuvese. Sioje vietoje (tualete) moteru laikas isnaudojamas ne itin operatyviai, dar siulau pasneketi apie negatyvia diskriminacija politikojw ir kudikiu aprupinima is valstybes lesu, nes normaliam vystymuisi vaikui reikia abieju tevu demesio.

Posted by: 11Y4 at March 3, 2005 03:17 AM

aha, dėl tualetų, tai yra projektavimo normos, ir ten yra nordytą, kad moterų tualetų skaičius turėtų būti didesnis, deja, statant, į tai mažai kas atsižvelgia, nes babpkes visi taupo, o moterys gali ir palaukti..
beje kaip suprantu, jos ten eina ne tik "su reikalu, bet ir pašnekėti, pasižiūrėt į veidrodį etc., taigi dėl eilių iš dalies ir pačios kaltos

Posted by: luddite at March 3, 2005 08:06 AM

skelbimuka pataiseme, dabar jau veikia. atrodo, yra daug kontroversijos. savo komentarus paliksiu gyvam pokalbiui, siulau ir jums juos palikti, nes internetinej erdvej yra daug destrukcijos (apie dar kokiam pokalbi galetumem pakalbet, kodel taip manau). nu va, jei norit ka ismokt apie gender, atvarykit. o teisybes vienos nera. cia remiuosi konstruktyvizmu - ju yra daug. ir kas juokingiausia - visos teisingos. hau

Posted by: candycactus at March 3, 2005 12:38 PM

Esme tame, kad tokiems dalykas didele dalis visuomenes pas mus dar nera pribrendus, taciau iniciatyva diskutuoti sveikitinas dalykas :) sekmes bendraujant!

Posted by: Australija at March 6, 2005 08:09 PM

didelei daliai ir nereik, telpa gal tik 15 zmoniu. jei manai, kad tai jega, tai atvaryk, gali tada savo nuomone pasidalinti su kitais ar kitom. kaip kitaip kazkas pribres? arba dar geriau - pradek irgi pokalbius daryt.

Posted by: candycactus at March 7, 2005 06:10 PM

sveikinu iniciatyvas, labai grazu. tik viskas pernelyg FAINA. miela cancycactus, vartoji pernelyg jaunatviska leksikona :)

Posted by: laura at March 8, 2005 01:10 AM

"pernelyg" yra visados kazkieno atzvilgiu. siuo atveju tai yra vyresniosios, valdanciosios kartos atzvilgiu. vaiku atzvilgiu vis dar kalbu per moksliskai. stoties jaunimelio atzvilgiu vis dar per tvarkingai. protingas, vos ne akademinis turinys ir jaunatviska snekta gal kelia nuostaba, nes nedaznai jaunimo kultura prasiskverbia i radijus, i viesas erdves, tai dar neiprasta. ir atrodo, jau vien pagal tai, kaip jie sneka, galima spresti, kad nieko neismano, ar ne. dar keisciau mums atrodytu, jei vaikai pradetu savo knyguciu spalvojimo susitikimus darytis. jei butu padrasinti ir nebijotu, kad kazkas jiems pasakys, kad pernelyg vaikiskai sneka, gal jie visai ir isdrasetu?

Posted by: candycactus at March 8, 2005 10:50 AM

Sheip noreciau, bet del atstumo ir laiko stokos nesigautu :)

Uztai palinkesiu sekmes jums...

Posted by: Australija at March 8, 2005 11:21 AM

Man tai atrodo, kad tikrai nelabai ka turite ka veikti :)

Posted by: Junglist at March 8, 2005 05:34 PM

junglist, savo teiginius paversdami klausimais galite daug ka ismokti gyvenime. tarkime, galite paklausti, idomu, kodel tai darote? nepaklausete, nesuzinojote ; )

Posted by: candycactus at March 8, 2005 05:43 PM

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)