« pasiteisinimas del liet. nezenkliuku | Main | l y d e k i n i s klausimux »

February 04, 2005

nenusidėvėtų

vakar leidausi jūsų įtikinama, kad nėr čia ko skubėti - ir naujoti liet. ženkliukus (bet ir skaitykite maždaug taip lėtai kaip rašau ;] . Užtai sugalvojau kitą, DIDELĮ taupymo planą Lietuvai. Kai rašome - elektrikas, politikas, santechnikas, vadybininkas, sekretorius, turime galvoje abi lytis, ar ne? Būtų žymiai taupiau naudoti moterišką giminę, nes nereiktų gale naudoti 's' - elektrikė, santechnikė, politikė, turint aišku omeny abi lytis, susitaupytų daugybė spausdintuvo dažų ir s mygtukai nenusidėvėtų taip greit. Juk skirtumo tai nėr? Ar reikia viską daryti kaip įprasta, pagal tradiciją?

Posted by alijosius at February 4, 2005 12:07 PM

Comments

Cia ne tradicijos, cia LR isakymas ;)

Posted by: mindhunter at February 4, 2005 01:24 PM

postkveriskoje visuomeneje tokie pasisakymai skamba sovinistiskai, patogumo ar ekonomiskumo argumentai yra antihumaniski bei riboja postindustrinio zmogaus saviraiskos galimybes.
Ar daug "sutaupo" islama ispazistancios moterys nepirkdamos kosmetikos ir depiliaciniu priemoniu? (klausimas irgi kazkos sexistinis gavosi, bet nepatirusiems feministams sueis) ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Non-sexist_language

http://en.wikipedia.org/wiki/Queer_studies

Posted by: 11Y4 at February 4, 2005 04:24 PM

post-kakoi-kakoi-materi?

Posted by: ve at February 4, 2005 05:45 PM

post-materi-kormilicy-domoxoziajushki i post-otca-dobytchika-karjerista:)

Posted by: 11Y4 at February 5, 2005 04:07 PM

ash kartais rashau santehnike vietoj santehnikas,bet shiaip manau,kad jei griaut,tai griaut-reiktu ivykdyt pilna kalbos reforma ir sukurt kazhkokia belyte galune.
feinischiu ir feministu (tokiu kaip ash:]) problema yra tai,kad josjie kovoja ne uzh lychiu lygybe,o uzh moteru virshuma,vietoje dabar esanchio vyru virshumo.nei tas gerai,nei tas gerai,taip ash nusprendzhiau,ir nustojau but feministu.dabar ash-zhmogistas:]

Posted by: agurkas at February 6, 2005 09:23 PM

na, o realiai ar yra bent viena santechnikė ar elektrikė???? neteko, girdėti, taigi tai bus melas,, klaidinga informacija
juk jai važiuoji be bilieto, tai sakai prispiso, kontrolierius/kontrolierė, jei eini pas ginekologą, arba ginekologę kažkaip tadau tau tai labai svarbu?!
yra profesijos, kurias geriau atlieka vyrai, yra profesijos kurias geriau atlieka moterys, pagal tai jose ir dominuoja viena ar kita lytis.
aš tikrai nesikviesiu į namus santechniko, ar neduosiu taisyti auto šaltkalviui jei žinosiu jog tai moteris - paparaščiausiai nebūsiu tikras dėl darbų kokybės, o tarkim dažytoją rinkčiausi moterį, nes žinočiau jog ji kruoščiau atliks darbą (beje statybose didžioji dauguma dirbančių moterų ir yra dažytojos)

na bet jei kažkam svarbu pažaisti lygias teises tai pirmyn

Posted by: luddite at February 7, 2005 07:31 AM

na, o realiai ar yra bent viena santechnikė ar elektrikė????
o kodel nera? cia gal tas kalbos keitimas nera atsakas tik budas iziebt diskusijai, nes kalba irgi yra svarbi dalis kuri pasako apie musu idejas, kultura ir t.t.
esme tame ka feministes/tai teigia kad tai kad nera ar yra mazai vienu ar kitu profesiju yra socialiai kulturiskai sukonstruota, o tai reiskia kad vyrais ir moterimis mes but ismokstam o negimstant, neneigiant kad egzistuoja fiziniai skirtumai. jeigu paziuresi i kokia nors kita valstybe, kur praejes didelis moteru teisiu judejimas galbut ten atrasi daugiau vienu ar kitu profesiju kurios tau atrodo yra universaliai moteriskos/vyriskos. tai kad mechanikai be isimciu vyrai, o vaiku darzeliu aukletojos moterys lietuvoj tai nereiskia kad kitur ar toj pacioj lietuvoj padetis negaletu pasikeist. berlyno skvotuose galetum atrast puikiausiu mechanikiu moteru, pasiklausk pas keliavusias grupes is lt, taip pat teko sutikt panku vaiku darzeliu aukletoju kurie esu isitines nera niekuo blogesni nei moterys.
feminizmo esme nera moteru virsenybe, jis turi daug visokiausiu krypciu, tiesiog skatina diskusija kad taip kaip yra dabar nereiskia kad taip turi buti, ir galima gilinantis atrast priezasciu kodel yra vienaip o ne kitaip, kas is to gauna nauda, kas pralaimi ir t.t.
galima tiesiog priimt viska kaip yra ir universalizuot kokias tai gamtos ar dievo, cia kaip kam, vyru moteru roles.
kai vakarieciai norejo pateisint afrikieciu prekyba vergais, 'mokslininkai' rase labai rimtus straipsnius, kaip juodaodziu fiziologija yra kitokia, ir jie yra pusiau bezdziones, kuriuos tiesiog butina panaudot kaip darbinius arklius, nes ju egzistencija savaime nera vertinga ar prasminga.

ir dar luddite ar negalvoji kad tas stereotipavimas kas ka gali padaryt prisideda prie problemos kad kazkas lieka pozicijoj kur nerodo iniciatyvos ir negali gerai padaryt del isankstiniu nuostatu? cia jau paprasciausia psic hologija, nerodyk vaikui kad juo pasitiki ji/s isaugs savim nepasitikintis. tai visa sita iskelk i aukstesni lygmeni , i tai kaip visuomene veikia ir kodel vyrai turi dominuojancias pozicijas ir gal rasi kazkiek paaiskinimu.

Posted by: nindze at February 7, 2005 05:27 PM

pas moterį nėra taik raumenų, kad užsukti normaliai veržlę,ar su perforatoriumi išgręžti skylę, jei tave tenkina abejotina darbų kokybė gali ja naudotis
o man pvz, svarbu saugumas, visai nenorėčiau bevažiuojant mašina pamesti ratą vien todėl, kad kažkam trūko jėgos jį užsukti

Posted by: luddite at February 8, 2005 07:28 AM

kartais raumenu neuztenka kad verzle butu atsukta. kartais reikia turet smegenu, kad apskrtiai butu kazkas sutaisyta. kartais tokiu smegenu turi daugiau moterys. kartais ju turi ir vyrai... visgi ir boileri sutaisyt ir verzle prisukt gali ir moterys. netikit? netikekit? as tikiu nes zinau:)

Posted by: kliurke at February 8, 2005 09:58 AM

nu ka reishkia "neturi tokiu raumenu"? raumenis galima uzhsiaugint. kartais per discovery zhiurau tokia laida kur krc komandos ish visokio shlamshto konstruoja ivairios paskirties mashinas ir po to tarpusavy rungiasi...tai tose komandose kartais buna moteru,ir jos normaliai uzhsuka verzhles,musha plaktukais ir visa kita.
discovery channel NEVA LIES!!! arrgh

Posted by: agurkas at February 13, 2005 04:42 PM

Post a comment




Remember Me?

(you may use HTML tags for style)