" /> TamsosGarsai: veebruar 2004 Archives

Main | märts 2004 »

24. veebruar 2004

Mano Bemieges Naktys

Albumo "Mano bemieges naktys" kurimo eiga. 7 kompozicijos jau gatavos. Apie darba. Apie naktini protini darba. Apie tai kas yra tikras gotologas. Ramo padovanotas rusiskas polifoninis sintezatorius isverkia i tamsa psichotronine plazma :)))))))))))

Mic pageidavimu padariau skrynshota su daugiakanaliu skaitmeniniu magnetofonu Ardour.

Screenshot-Gnome-panel.jpg

22. veebruar 2004

How to set up the sound studio with Linux

Kaip sukurti namų įrašų studiją naudojant Fedora Linux paprastam žmogui
Sveiki, gerbiami klausytojai ir kūrėjai.
Kadangi M$ fuck-off and must die, o OpenSource yra jėga, noriu papasakoti, kaip savo galiomis galima GREITAI namie susikurti įrašų studiją naudojant vien nemokamą programinę įrangą.
1) Operacinės Sistemos įdiegimas
Pasirinkau Fedora Linux. Fedora Linux tai naujausia RedHat versija (2004 m. vasario informacija). Vietoj Fedoros galima naudoti ir RedHat 8 arba 9, bet kam vargti su senomis versijomis :)) Viskas buvo įdiegta akimirksniu (per pora valandų :)). Viskas diegimas vyko grafinėje aplinkoje, jokių komandinės eilutės ir Matricos burtų. Modemą ir tinklo plokštę Fedora taip pat pasigavo. Tinklo parametrams nustatyti galima naudoti grafinę priemonę Network Device Control. Lietuvišką klaviatūrą galima pridėti paspaudus ant apačioje esančios juostos dešinį pelės mygtuką, paspaudus Add to Panel, Utility, Keyboard Layout Switcher

Mano aparatinė įranga:
  1. SoundBlaster Live
  2. ATI Rage Fury
  3. LiteOn CDRW
  4. procesorius Celeron 900MHz
  5. 386MB RAM
  6. modemas ir tinklo plokštė
Svarbiausia prieš diegiant įsitikinti, kad jūsų aparatinė įranga suderinama su Linux. Paieškokite www.google.lt informacijos apie turimos aparatūros suderinamumą su Linux.
2) planet ccrma įdiegimas
Standfordo universitete yra tokia gauja, kurie ruošia muzikinių programų paketus RedHat Linuxui ir Fedorai. Perskaitykite viską kas ten parašyta, įskaitant muzikinių programų aprašymus. Reikia suinstaliuoti priemonę apt, ją sukonfigūruoti, atnaujinti kernelį (svarbu - Linux kernelis pateikiamas su Fedora nėra optimizuotas darbui su muzikinėmis programomis, t.y. jei neatnaujinsit kernelio tai greičiausiai muzikinės programos stabdys), perkrauti kompiuterį blablabla tratata Linuxo Matrica yra terminalas :))) Paspauskite raudoną skrybėlią (raudoną skrybėlią yra tas pats kas ir mygtukas Start Žindožsuose) ir pasirinkite Run Application. Į langelį įrašykite:
gnome-terminal
ir paspauskite mygtuką Run. Atsidaro kokia tai matrica:
$
Kas tai? Doleris reiškia, kad galite įvedinėti Linux komandas. Komanda su leidžia vykdyti komandas root režimu. root - tai yra kiečiausio sistemos vartotojo vardas. Tai, kad terminale esate root teisėmis rodo simbolis kalėjimas # Muzikinės programos greičiausiai ir paprasčiausiai vykdomos paleidžiant jas vartotojo root teisėmis. Pvz.:
$ su
Password: *****
# mplayer
Po su ir mplayer reikia paspausti mygtuką Enter.
3) jack
Svarbiausias komponentas dirbant su garso programomis yra vadinamas Jack. Jack tai programa leidžianti sukurti virtualius "laidus" ir jais sujungti skirtingas muzikines programas. Pvz.: galima paleisti groti virtualų sintezatorių su viena programa, uždėti ant jo efektus su kita, įrašyti į wav failą su trečia programa. Viskas skaitmeniniame pavidale ir viskas gyvai (realtime)! Taigi, susinstaliuokite programą qjackctl:
$ su
Password: *****
#apt-get install qjackctl
Paleiskite qjackctl ir paspauskite mygtuką Start. Vyskąs.
4) ardour
Ardūrs tai yr tuokia pruograma katra yra daugiatakelinis magnitafonas. Bandžiau ieškoti ir daugiau programų, kurios leistų įrašinėti audio, tačiau jos neišbaigtos. Paskutinės ardour versijos yra labai stabilios ir veikia nuostabiai. Vartotojo sąsaja lengvai suprantama ir be dokumentacijos.
$ su
Password: *****
#apt-get install ardour
Kai įdiegsite ardour siūlau išmokti kurti šablonus (templates) - tada prieš pradėdami įrašinėti iškarto turėsite iš anksto paruoštus takelius su efektais ir t.t.
5) ladspa
LADSPA - tai efektai Linuxui: ekvalaizeriai leidžiantys sutvarkyti garso tembrus, reverbai - konvertuojantys suskio balsą į dievo balsą, kompresoriai išlyginantys garso stiprumus ir daug daug kitų fantastiškų NEMOKAMŲ psichoefektų. Normaliam darbui (gyvai muzikai) aš naudoju šiuos puikius pluginsus:
  • Amplifier(Stereo)
  • Flanger
  • Stereo Reverb
  • TAP Autopanner
  • TAP Equalizer
  • TAP Reverberator
  • TAP Stereo Echo
LADSPA efektus irgi galima suinstaliuoti naudojant priemonę apt. Įdiekite VISUS PLANET CCRMA tinklapyje minimus LADSPA efektus. LADSPA efektų pavadinimus ir ką rašyti norint juos suinstaliuoti galima rasti PLANET CCRMA tinklapyje.
6) audacity ir sweep
Jergitvaibragz. IUXANAXUI. VISKAS GERAI.
Audacity ir sweep leidžia karpyti, taisyti ir kitaip redaguoti stereo ir mono WAV failus. Labai paprastos ir aiškios programos. Audacity leidžia pašalinti šnypštimus panašiai kaip CoolEdit Windowsuose.
7) Viskas
Po savaitės ar po dienos jūsų namuose atsiras tikra NEMOKAMA garso įrašų studija. Neliūdėkit jeigu nesigauna iš karto ir bandykite bandykite bandykite. Mano zen kelias truko apie pusę metų ir, manau, kad minėtos programos Linuxinei įrašų studijai veikia stabiliausiai ir gerijausijai. Jeigu turit klausimų, norit man padėti arba bandote įsirengti savo įrašų studiją rašykite marukas@hardcore.lt
Nuorodos
Viskas ko reikia yra aprašyta čia: http://ccrma-www.stanford.edu/planetccrma/software/
Tik perskaitykite nuo pradžių iki galo.
Būk geriausias visada, nesustok pakelėje.